Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spanska extremhettan drar in – läkaren: ”Skördar offer”

Så klarar du extremvärmen.
Jan Bleckert, chefsläkare och distriktsläkare inom primärvården Region Skåne.Foto: Region Skåne
Trots att Malmö stad gått ut med varning för alger sökte sig flera till vattnet på onsdagen.Foto: KVP
I den rekordartade värmeböljan 2018 blev foderkrisen ett faktum.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Det är av enorm vikt att skydda sig med solskyddsfaktor när solen ligger på.Foto: NTB SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN

Spanska extremhettan slår nu till mot norra Europa och torsdagen väntas bli en rekorddag, med över 30 grader på flera håll.

Väderinstituten varnar för faran då risken för värmeslag är ett faktum.

– Värmeböljor skördar offer, Jan Bleckert, chefsläkare och distriktsläkare inom primärvården Region Skåne.

Extremhettan har slagit till i Europa och i flera länder slås just nu värmerekord.

Danska väderinstitutet har under onsdagen gått ut med en varning om att farligt väder, den näst högsta klassificeringen, råder i stora delar av Danmark, bland annat Köpenhamnsområdet skriver BT

SMHI varnar precis som danska myndigheter även för att södra Sverige kan få höga temperaturer som innebär ”en ökad påfrestning på kroppen”.

– På torsdag väntas det bli över 30 grader i hela landet. Det är ett högtryck som växer in över landet och för med sig varm luft från sydvästra Europa, säger Henrik Reimer, meteorolog vid SMHI.

Kritiskt för redan utsatta

Varmast blir på torsdag då det enligt meteorologerna väntas temperaturer på över 30 grader. Värmeböljan innebär njutning för soldyrkare men för utsatta grupper redan är faran uppenbar. År 2018 dog över 700 personer av rekordvärmen i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten.  

– Statistiskt kan man säga att värmeböljor skördar offer, säger Jan Bleckert, chefsläkare och distriktsläkare inom primärvården Region Skåne.

Det är framför allt inom hemsjukvården och på särskilda boenden som värmekrisen märks, berättar han.

– Speciellt är det farligt för utsatta grupper som gamla och kroniskt sjuka, men även för gravida och små barn.

Värmen är farlig för utsatta grupper.Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP

Till akutmottagningar kommer bland annat personer som fått hjärtsvikt i värmen, berättar Jan Bleckert, men värmeslag är vanligare.

– Man ska vara uppmärksam på tecken att värmen börjar bli farlig. Det är symptom som värmeslag, huvudvärk, illamående, snabb puls och kräkningar. Du kan jämföra det med att ha ordentlig feber. Det blir som en infektion i hela kroppen av att man har för hög temperatur när kroppen inte klarar att kompensera värmen.

”Vänta inte på att bli törstig”

Han betonar vikten av att hålla sig sval, gärna inomhus, när det är som varmast, och att höra av sig till vården om man får symptom på värmeslag som inte går över.

– Våra hus är inte anpassade för de här temperaturerna så faran är att det är för varmt inomhus också. Det är viktigt att försöka hålla svalt och dricka mycket och inte vänta på att man blir törstig. 

Sommaren innehåller inte bara sol och bad – utan även risker såsom värmeslag och att bränna sig.Foto: KVP

Han säger att man kan hålla sig svalt genom fläktar, gardiner, att vädra på natten, ta kalla duschar och att undvika att träna hemma.

Boenden och hemsjukvård har beredskap för temperaturstigning och gör allt för att undvika värmerelaterade sjukdomsfall, enligt Jan Bleckert.

– Vi vet ju att statistiskt att gamla och redan sjuka kan bli så sjuka att de avlider. Det här är personer som har en begränsad återstående livslängd men det kan vara den utlösande faktorn och dör man av en värmechock så är det väldigt obehagligt, säger Jan Bleckert.

Mycket hög brandrisk

På flera håll i Danmark och södra Sverige är det dessutom extremt hög brandrisk för torsdagen.

Extrem hög brandrisk och mycket hög brandrisk på flera håll i Danmark och södra Sverige. Rött står för högsta klassen, extremt högt, knallorange står för mycket högt.Foto: DMI

Enligt danska prognosen är det extremt hög och mycket hög brandrisk på flera håll i södra Sverige under torsdagen. Framför allt i Blekinge och Kalmar län där är det särskilt alarmerande. SMHI skriver att ”risken för bränder i skog och mark är lokalt mycket stor” i Kalmar, Halland, Skåne och Öland.

Som det ser ut nu kommer temperaturen vara strax under 30 grader torsdag till måndag i Skåne län.  Det samma gäller delar av södra Småland och i Skåne. På vissa håll väntas det till och med bli över 30 grader på torsdagen. För Blekinges del exploderar det framför allt till helgen, då temperaturen väntas nå upp till samma nivå.

– Det blir ganska likartad väderlek i hela södra Sverige, säger meteorologen Henrik Reimer.

Henrik Reimer, meteorolog SMHI.Foto: SMHI/PRESS

SMHI varnar för höga temperaturer i hela Sverige och risken för bränder ökar för varje dag som går.

– Högtrycket etablerar sig. Brandrisken kommer successivt öka dag för dag, säger Henrik Reimer.

På flera håll kommer värmen gå ner något mot helgen men sedan fortsätta upp igen, och solen ligger i.

– Det blir mindre variationer med någon temperatur upp och ner men den riktiga värmen är här, säger Henrik Reimer. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!