Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spädbarn dog – pappan fälls för grov misshandel

Den 22-åriga pappan i rätten. Foto: Jens Christian
Pappan till spädbarnet misstänks ha utsatt sitt barn för synnerligen grov misshandel. Foto: Jens Christian

Den 22-åriga pappa från Kristianstad som åtalats för synnerligen grov misshandel av sitt blott 34 dagar gamla dotter är skyldig. Det meddelade hovrätten i Malmö i dag. Barnet avled på sjukhus i Lund av sina skador.

Tingsrätten har tidigare friat både mamman och pappan.

I avvaktan på dom ska 22-åringen genomgå rättspsykiatrisk utredning. 

Hovrätten skriver i sitt beslut:
"Övertygande bevisning har lagts fram om att xxxx har gjort sig skyldig till synnerligen grov misshandel under tiden den 10 augusti – 9 september 2016 i Kristianstad."

Hovrätten beslöt också att pappan ska häktas. Mamman är fortsatt på fri fot.

Synnerligen grov misshandel kan jämställas med tortyr, ett begrepp som inte finns i svensk lagstiftning.

Rättspsykiatrisk utredning

Beslutet blev offentligt i dag efter att hovrätten haft överläggning. Hovrätten har också beslutat att pappan ska genomgå rättspsykiatrisk utredning. Domen meddelas först efter att den rättspsykiatriska undersökningen är klar. Hovrätten vill ha undersökningen inom fyra veckor.

Flickan fördes till Lasarettet i Lund. Foto: JENS CHRISTIAN

Mamman och pappan åtalades den 2 maj i år för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till spädbarnets död. Paret häktades i september 2016 efter att deras barn avlidit.

Spädbarnet hade 20 brutna revben

Den 34 dagar gamla flickan avled av en hjärnblödning och hade 20 brutna revben. Åklagaren har hela tiden hävdat att det är pappan som misshandlat barnet eftersom det ska ha stört honom när han spelade dataspel. Någon sådan misstanke finns inte mot mamman.

Mamman och pappan turades om att passa barnet. Misshandeln ska i så fall ha skett när mamman sov.

Mamman är också den som genom fotografier och på annat sätt dokumenterat att dottern haft blåmärken. Närmare bestämt den 20 augusti 2016, 31 augusti 2016, 1 september 2016, 3 september 2016 och den 6 september 2016.

Efter den friande domen i tingsrätten försattes båda på fri fot. 

Det framgår inte av hovrättens beslut om mamman anses vara medskyldig och i så fall på vilket sätt. Men i sitt överklagande till hovrätten menar vice chefsåklagare Eva Norberg att både mamman och pappan är skyldiga till att ha vållat sitt barns död.
Misstanken bygger på det faktum att föräldrarna trots sitt barns symptom inte sett till att barnet fått vård utan dröjt för länge, enligt åklagaren.

Vågar inte dra någon slutsats

– Hon är inte på något sätt misstänkt för att ha misshandlat barnet. Men det går inte att dra några slutsatser när det gäller hur domstolen ser på hennes eventuella ansvar, säger Torgny Dahlberg, mammans försvarsadvokat.

Däremot misstänks mamman för att inte ha utövat det ansvar som varje förälder eller vårdnadshavare har om ett barn, att skydda det. Hon misstänks också för vållande till barnets död.

– Vi har hela tiden hävdat att det varit frågan om ett barn som haft en sjukdom, säger Torgny Dahlberg som själv togs med överraskning av hovrättens beslut.
Mamman har inte begärts häktad. Men Torgny Dahlberg vill inte dra några slutsatser av det.

– Jag vågar inte göra det. Det finns flera möjligheter, säger han.

Mamman kommer att få sin dom samtidigt som pappan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!