Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spädbarn dog av blödning – ska utredas

Det för tidigt födda barnet vårdades på sjukhus men avled efter en blödning.

Nu ska Skånes universitetssjukhus i Lund utreda om barnets liv hade gått att rädda.

Barnet föddes extremt för tidigt, innan vecka 28, och vårdades på neonatalvården i Lund under hösten 2019.

I samband med att barnet fick navelkatetrar enligt rutin upptäcktes små blödningar som kunde stoppas. En stund senare upptäcktes en större blödning och att barnet hade för lite syre i blodet. 

”Blödningen hanterades korrekt men trots fulla åtgärder avled barnet cirka 30 minuter senare”, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

– Det som hänt är väldigt tragiskt och vi gör nu vårt yttersta för att minska risken för att något liknande ska kunna hända igen, säger Elisabeth Olhager, verksamhetschef för neonatalvården på Skånes universitetssjukhus, enligt ett pressmeddelande.

Den bakomliggande orsaken till att barnet avled bedöms vara att barnets blodcirkulation inte var utvecklat för livet utanför mammans mage i kombination med otillräckliga rutiner för applicering av navelkateter. 

Nu anmäler Skånes universitetssjukhus händelsen enligt lex Maria eftersom det inte går att utesluta att dödsfallet hade kunnat förhindras.

Enligt pressmeddelandet från Region Skåne har man efter händelsen kompletterat de rutiner som finns gällande de medicinska insatser som sattes in i vården av spädbarnet.