Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Späckhuggare på väg in i Kattegatt: ”Sällsynt”

Tre späckhuggare har synts på väg mot Kattegatt. Genrebild.Foto: SOLVIN ZANKL
Den lilla flocken fångades på bild av fågelskådare vid Skagen.Foto: GOOGLE MAPS

Tre späckhuggare är på väg in i Kattegatt.

Den lilla flocken fångades på bild av fågelskådare vid Skagen.

– Det är rätt sällsynt att de åker in i Kattegatt, säger Anders Østerby på Nordsøen Oceanarium till danska TV2.

Fågelskådarna som var ute för att titta på sällsynta fåglar vid Skagens norra udde i Danmark fick i stället se en ovanlig syn i sina kikare – men i vattnet.

På söndag förmiddag skymtades nämligen tre späckhuggare cirka tre kilometer från kusten när de rundade Grenen och fortsatte in i Kattegatt.

Det är inte ovanligt att späckhuggare syns norr om Skagen i Skagerak och runt Norges kust bedömer WWF att det finns cirka 1 500 späckhuggare. Däremot är det mer ovanligt att de simmar söderut in i Kattegatt.

– Det sker ganska ofta att vi får meddelanden om späckhuggare norr om Skagen. Folk ser dem bland annat från färjorna till Norge. Men det är mer sällsynt att de simmar ner i Kattegatt. Späckhuggare föredrar djupare vatten, förklarar Anders Østerby på Nordsøen Oceanarium för danska TV2.

Jagar troligen sill

Späckhuggaren är en så kallad tandval. Hanarna kan bli så stora som 9,5 meter långa och väga så mycket som åtta ton medan honorna blir något mindre.

Enligt Anders Østerby rör det sig om en ganska liten flock späckhuggare som nu rör sig in i Kattegatt i höjd med Bohuslänskusten och söderut mot Halland.

– De är troligen på jakt efter sill.

Ett av ögonvittnena säger till TV2 att Skagen är Danmarks bästa ställe för att se valar från land. Oftast rör de sig ett par kilometer utanför land, men det har hänt att de kommit så nära som drygt en kilometer ut.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!