På lördagens invigdes stationen i Sösdala, där pågatåg och krösatåg nu stannar varje timme. Foto: Joachim Wall
På lördagens invigdes stationen i Sösdala, där pågatåg och krösatåg nu stannar varje timme. Foto: Joachim Wall

Sösdalas tågstation invigd: "En pusselbit"

Publicerad
Uppdaterad
SÖSDALA. Senast ett tåg stannade i Sösdala var 17.42 den 10 juni 1979.
Sedan skulle det ta 32 år innan nästa.
I går stannade ett Pågatåg enligt tidtabell klockan 11.42.
Och därmed var byns nya station återinvigd.
Hela byn var på fötter denna järnvägshistoriska dag för Sösdala.
Solen värmde, Lions grillade korv, barnen viftade med flaggor och Skånska Jernbanekapellet spelade "Sösdala järnvägsstations marsch", nyskriven för dagen.
- Vi har 86 låtar i vår repertoar. 85 handlar om tåg och en om en tågbuss, avslöjade en av de glada musikerna innan Sune Larsson, välkänd lundaspexprofil, började veva med trumstockarna.

Ingen vänthall inomhus

I Sösdalas gamla stationshus är det numera restaurang. Dagens resenärer får i stället nöja sig med glasade väntkurer på de nygjutna 170 meter långa perrongerna.
Ett tåg i timmen kommer att stanna till i Sösdala och underlätta pendlandet mellan Malmö och Kristianstad för byns 1 700 invånare .
- Med denna station och igångsättandet av Pågatåg nordost lägger vi ytterligare en pusselbit i den skånska infrastrukturen på plats, säger Pia Kinhult, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne.

Ska bygga 15 stationer till

Stationen är en av 16 nya stationer som byggs 2011-2014 för att förbättra kommunikationerna i norra Skåne och södra Småland. Stationerna kommer att trafikeras av både Pågatåg och Krösatåg.
I publiken stod även Fredrik Andersson, känd från Sösdalarevyn som vann guld i revy-SM i Eskilstuna. Fast då hade han stringkalsonger på.
- Men så hette ju revyn "String along" också, urskuldar han sig.
Och på avstånd hörde vi Jernbanekapellet lira "Take the A-train" och "Den ungerska järnvägens polkett".

FOTNOT: Nu väntar stationer på att byggas i Hästveda, Ballingslöv, Killeberg, Bjärnum, Vittsjö, Önnestad, Fjälkinge och Tjörnarp.
Thorbjörn Falk
Thorbjörn Falk

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag