Göran Svärd är en lycklig man. Foto: Kenneth Larsson
Göran Svärd är en lycklig man.  Foto: Kenneth Larsson

Sösdala redo för tågstation

Publicerad
Uppdaterad
SÖSDALA. I morgon börjar en ny era för Sösdala. Då tas första spadtaget till pågatågsstationen som ska öppnas redan den 14 maj.
Därmed inleds på allvar Pågatåg Nordostsatsningen som på bara tre år kommer att ge 16 orter i Skåne och södra Småland trafik med pågatåg och krösatåg.

Tanken bakom projektet är att knyta samman de nordöstskånska kommunerna med södra Småland och Blekinge.
- Fantastiskt roligt att vi kan ta första spadtaget redan nu - och att Pågatåg Nordost kommit så här långt, säger Göran Svärd, tidigare vd för Kristianstad länstrafik AB och hjärnan bakom idén med Pågatåg Nordost, som är en intresseorganisation som lobbat för nya stationer.

Lejonkulan börjar gräva

I och med inköpen av de nya pågatågen, som började levereras i julas, har det hela skjutit fart och i vinter har byggarbeten pågått i Sösdala som haft järnväg sedan 1860 men inte tågstopp sedan 1979.
Men i morgon blir det alltså en storstilad ceremoni, med start klockan 11, när första spadtaget för pågatågsstationen tas. På plats finns då barn från Lejonkulans förskoleklasser i Sösdala som har fått egna spadar och kommer att delta i spadtaget.

Kostar nära 600 miljoner

Medverkar gör även Lennart Andersson, regionchef trafikverket syd, Urban Widmark, kommunalråd, Hässleholms kommun, Pontus Lindberg, ordförande i regionala tillväxtnämnden i Region Skåne, Elizabeth Peltola, ordförande i Älmhults kommun för Regionförbundet södra Småland och Mats Persson, ordförande i Region Skånes kollektivnämnd.
Pågatåg Nordostprojektet är kostnadsberäknat till 563 miljoner kronor och projekt Tågstopp södra stambanan 40 miljoner kronor.
Kenneth Larsson
Kenneth Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag