Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kärlekshyllningen till mördade Karolin, 31

Läkaren Karolin Hakim, 31, mördades på Ribersborg i Malmö 26 augusti.
Småbarnsmamman och läkaren Karolin Hakim, 31, sköts till döds på Sergels väg i Malmö för tre veckor sedan. Foto: Privat
I dag begravs hon och familjen har bjudit in alla som vill deltaga. Foto: Jens Christian
Blomhav på mordplatsen. Foto: JENS CHRISTIAN
Anhöriga och övriga sörjande samlades under onsdagsförmiddagen i Luftkastellet för att ta farväl av Karolin Hakim. Foto: Lars-Olof Strömberg
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN / KVP
1 / 8

Småbarnsmamman och läkaren Karolin Hakim, 31, älskade livet.

Men det tog ett abrupt slut när hon sköts ihjäl med sitt spädbarn i famnen.

På onsdagen fördes hon till sista vilan där 350 personer samlades vid graven.

– Hon var en människa man älskade, säger brodern till Kvällsposten.

Det uppmärksammade mordet skedde på Sergels väg i Malmö, bara ett stenkast från Ribersborgsstranden, för tre veckor sedan.

Polisen misstänker att målet för attacken egentligen var Karolins sambo, en man med kriminell bakgrund som bland annat var inblandad i ett spektakulärt värdetransportrån i Danmark. 

Händelsen fick bland andra statsminister Stefan Lövén och flera andra ministrar i regeringen att med avsky kommentera mordet. 

Efteråt har även polisen berättat att personer inom den kriminella världen själva uttryckt sin bestörtning över attacken - som släckte ett oskyldigt liv och gjorde att ett nyfött barn blev av med sin mamma.

350 personer

På onsdagen fördes Karolin till sista vilan och familjen hade bjudit in alla som önskade dela familjens sorg till den öppna begravningen i Luftkastellet vid brofästet i Malmö.

Enligt begravningsentreprenören och officianten Jimmy Serler deltog 200-250 personer i minneshögtiden. Vid den efterföljande gravsättningen där kistan sänktes ner i jorden uppskattar han att det fanns 350 personer.

Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN

Strax innan klockan 11 samlades de sörjande vid Luftkastellet, med utsikt över Öresund.

Regnet hängde i luften från gråtunga moln och piskade till och från de stora fönstren i den forna utställningslokalen.

Inne i byggnaden stod den vita kistan med guldfärgade handtag, rikligt dekorerad med blommor i rosa och vit färg. Flera stora blomsterarrangemang låg utspridda runt båren. 

Enligt Lars-Olof Strömberg, Kvällspostens reporter på plats, var blommorna som prydde kistan rosor, dahlia, prärieklocka och smällbär.

Mycket av blommorna gick i rosa - Karolins favoritfärg.

Vänner från Värnamo

I blomstergärden fanns bland annat en stor krans med vita band från vännerna på Värnamo sjukhus - det sjukhus där Karolin gjorde sin AT-tjänstgöring.

På storbild rullade bilder från Karolins liv. På en såg man henne sträcka armarna i luften utanför Värnamo sjukhus. Det var en bild av glädje och liv.

– Det finns inga ord som ger oss förståelse för vad som hänt. Ingen rättvisa till vad som skett. Men vi tar tillsammans farväl av Karolin Hakim, för att ge henne en plats i våra hjärtan där hon får leva kvar. Den 26 augusti förändrades världen för alltid. Många förlorade en god vän. Framförallt en livskamrat, ett syskon. En mamma förlorade sitt barn - ett barn förlorade sin mamma”, sa officianten Jimmy Serler under den borgerliga akten.

Storskärmen visade bilder på Karolin, som den här i sin läkarroll. Foto: JENS CHRISTIAN
Många blomsteruppsättningar fanns runt kistan, i mitten en krans från kollegerna på Värnamo sjukhus. Foto: JENS CHRISTIAN
Många ville sända en sista hälsning. Foto: JENS CHRISTIAN

Flera musikstycken framfördes, bland annat av Ted Gärdestad, Phil Collins och Ed Sheeran.

– När man talat med vänner och studiekamrater var Karolin en människa som berörde. Redan som liten var hon omhuldande och omtänksam. Det behövdes bara ett kort möte för att smittas av hennes entusiasm. Hon levde som hon lärde: tydliga mål och envishet. Först utbildade hon sig till mäklare men hon ville finnas där för människor. Hon skulle bli läkare. Hon nådde målen stöttad av en väldigt stolt familj, sa Serler vidare i sitt tal.

Efteråt berättade officianten för Kvällsposten om sina möten med familjen, där han fick privilegiet att få en riktigt nära beskrivning på vem Karolin var.

– Det var en ung kvinna som omfamnade både sina vänner och världen. Hon tog ett stort ansvar för familjen och fick hon för sig något drev hon det i mål. Familjen var mycket stolt över henne. Hon var en förebild för många, säger Jimmy Serler.

Karolins kista omgärdades av tre tända ljus. De stod för kärleken, minnena och för livet.

Många ville ta ett sista farväl när kortegen lämnade Luftkastellet i Malmö. Foto: JENS CHRISTIAN
En stor polisinsats följde begravningen av Karolin Hakim. Foto: JENS CHRISTIAN

Kortege till kyrkogården

Efter cirka 1,5 timme avslutades ceremonin på Luftkastellet. Anhöriga reste sig upp, samlades vid kistan där flera omfamnade varandra.

Tidigare hade familjen meddelat att den efterföljande gravsättningen skulle ske på S:t Pauli norra kyrkogård centralt i Malmö.

Kortegen från Luftkastellet vid Öresundsbrofästet flankerades av poliseskort in mot Malmös centrala delar.

Enligt en uppskattning fanns cirka 350 personer på kyrkogården för att ta avsked av Karolin. Foto: JENS CHRISTIAN
Många blommor vid graven. Foto: JENS CHRISTIAN
Den unga småbarnsmamman Karolin föll offer för en mördare. På onsdagen begravdes hon i Malmö. Foto: JENS CHRISTIAN
Älskad och saknad av många. Foto: JENS CHRISTIAN
Många tända ljus på begravningen. Foto: JENS CHRISTIAN

När kortegen nådde kyrkogården bröt som genom ett tecken solen plötsligt igenom de grå molnen och spred värme över begravningsplatsen

Gästerna samlades kring den öppna graven. För ett tag rådde kompakt tystnad. 

Men strax därefter kunde man höra anhöriga gråta. Varför, varför?, hördes någon ropa. För en stund fick sedan den närmaste familjen ta avsked i enskildhet, övriga gäster ombads lämna gravplatsen.

En av de Malmöbor som slutit upp vid gravsättningen var Teresa Mura. Hon kände inte Karolin, men ville ändå hedra

– Här borde vara tusentals. Jag är kolossalt berörd. Jag har bott i Malmö i 46 år men aldrig upplevt den här otryggheten. Jag är orolig för att det ska hända mina barnbarn något, berättar hon.

Teresa Mura från Malmö var en av dem som kom till kyrkogården för att visa sin respekt för Karolin Hakim Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / Fotograf jens christian

En annan Malmöbo som besökte Karolins gravplats var musikern Vera Renella. Hon passerade mordplatsen på cykel bara en halvtimme innan dådet.

Efter händelsen har hon skrivit en låt för att hedra Karolin.

– Jag kände inte henne, men blev precis som många andra väldigt berörd. Att skjuta ihjäl en ung kvinna som bär sitt nyfödda barn i famnen övergår alla gränser.

Vera Rendella Foto: JENS CHRISTIAN

Vera Renella hoppas att mordet nu får politikerna att agera för hårdare straff. 

– Det verkar som om alla mjuka värden gått förlorade. Det finns ingen empati för livet längre.

Hela begravningsgudstjänsten bevakades av både uniformerad och civilklädda poliser.

Anledningen är den bakomliggande händelsen och att Karolins sambo, pappan till parets spädbarn, fortfarande anses ha en tydlig hotbild över sig.

Sambon var en av deltagarna på begravningen och var med om att bära fram kistan till gravplatsen. Det två månader gamla spädbarnet fanns inte med under akten.

Federico Moreno, Jens Christian, Lars-Olof Strömberg och Christian Örnberg. Foto: Christian Örnberg

I dag begravs Karolin Hakim 

I dag begravdes mördade Karolin Hakim