Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sorgen efter brand i slott – totalförstört: ”Landmärke”

Det var strax innan klockan 18.00 på onsdagen som larmet inkom till SOS.
Foto: Läsarbild
Dagen efter branden.
Foto: Privat.

Kockenhus slott utanför Mölle i Höganäs har totalförstörts efter onsdagskvällens brand. Nu sörjs den vackra byggnaden.

– Det ser absolut inte bra ut. Kockenhus betyder väldigt mycket för historien och det är ett landmärke, säger Håkan Holmgren, verksamhetschef på Krapperupstiftelsen. 

Det var på onsdagskvällen som branden utbröt i det lilla jaktslottet med anor från 1800-talet. 

Ett 30-tal brandmän från flera kommuner var på plats hela natten och försökte bekämpa lågorna. Klockan 05.00 under torsdagsmorgonen befann sig fortfarande räddningstjänsten kvar vid slottet – men det var lönlöst. 

– Det är totalskadat om vi ser till helheten. Ytterväggarna står kvar men sen är det av det som är där inne som är förstört, säger Tobias Aldgård, inre befäl på räddningstjänsten Skåne Nordväst. 

Enligt räddningstjänsten har branden med största sannolikhet startat på översta våningen – som sedan spred sig till takkonstruktionen. 

30-tal brandmän från flera kommuner försökte bekämpa branden.
Foto: Mikael Nilsson

En person till sjukhus

Kockenhus byggdes 1882 och ägs i dag av Krapperupstiftelsen – men de senaste åren har det hyrts ut som privatbostad. 

Personerna som befann sig inne i slottet tog sig ut på egen hand men en person fick föras till sjukhus med lindriga rökskador. 

– Det är väldigt tråkigt och det ser absolut inte bra ut. Kockenhus betyder väldigt mycket för historien och det är ett landmärke, säger Håkan Holmgren, verksamhetschef på Krapperupstiftelsen och fortsätter: 

– Vi håller på med en utredning men just nu kan man inte gå in i byggnaden på grund av rasrisk. Men förhoppningsvis får vi ett svar på vad som hänt. 

Misstänker inget brott

Det intensiva räddningspådraget avslutade på torsdagsmorgonen – men enligt Tobias Aldgård, inre befäl, beräknas räddningstjänsten vara kvar under hela torsdagen. 

– Det som är problematiskt är ett gammalt koppartak som rasade in, det gör att det är svårt att komma åt under, där det glöder och brinner. Vi kommer därför vara kvar och bevaka så att det inte sprider sig, även om det i nuläget inte är någon spridningsrisk, säger Aldgård.

I nuläget misstänker polisen inget brott i samband med branden. 

SE OCKSÅ: 

Greve Carl Piper misshandlad och rånad i sitt slot

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!