Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sorg hos Mandelmann – gårdshunden Siri död

De folkkära tv-bönderna Gustav och Marie Mandelmann.
Foto: LASSE SVENSSON
Gårdshunden Siri var en del av Marie Mandelmanns familj i 15 år.
Foto: TV4

På Mandelmanns gård finns rikligt med djur – från hundar till kor, får och kaniner.

Men gården är sedan några dagar tillbaka en liten hund kort. Tidigare i veckan gick den dansk-svenska gårdshunden Siri bort, 15 år gammal. 

– Hon var en stor del av familjen, säger tv-profilen Marie Mandelmann.

Siri beskrivs av sin matte som en livlig hund, född redan 2005. Nästan hela vägen in till sitt sista andetag hade Siri spring i benen och en hög energinivå. 

– Nästan fram till samma dag som som hon gick bort så var hon jättepigg, sprang omkring och gjorde massor av grejer. Men sedan var det som att något bara hände och hon blev kanondålig direkt, säger Marie Mandelmann, som redan för några dagar sedan berättade för sina drygt 100 000 följare på Instagram att Siri avlidit.

– Hon fick nog en hjärtinfarkt som gjorde att hon blev väldigt dålig. Vi ringde veterinären som fick komma hit, sedan fick Siri somna in. 

https://www.instagram.com/p/CFxDCaPACls/?utm_source=ig_web_copy_link

Som hundras är dansk-svenska gårdshundar omtalade i Danmark och södra Sverige sedan 1800-talet. Det är en ljudkänslig ras, som passar från allt till jakt, vakt och sällskap.

Att rasen blir mellan 13 och 14 år är inte helt ovanligt. 

– Men 15 år är en väldigt hög ålder på den här sortens gårdshund, berättar Marie. 

Vallhund som blev tv-favorit 

Sedan Marie och Gustav Mandelmann slog igenom i tv-rutan med programmet ”Mandelmanns gård” har inte minst deras hundar blivit favoriter hos svenska folket.

Programmet följer parets arbete på den kravmärkta gården Djupadal i Skåne. Ofta med vallhunden Saffran, trofast vid Marie och Gustavs sida. 

– Vi har en dansk-svensk gårdshund till som är ett år gammal, det är verkligen en väldigt bra familjehund. Men den har bott i Malmö när Siri varit vid liv, så den har bara fått vara här på helgerna, säger Marie. 

Har det hjälpt lite i sorgen att ni har fler hundar och fler djur?

– Nej, alla hundar är ju speciella. Alla är sin egen individ. 

Kämpig covid-sommar

Årets sommar har annars varit en mager historia för makarna Mandelmann. På grund av covid-19 har deras gård varit stängd för besökare, med förlorade intäkter som följd. 

– Vi kommer få svårt att få ihop det. Men vi fixar det. Vi är självförsörjande, har Marie berättat i en tidigare intervju

TV: SÅ HAR DU ALDRIG SETT RANELID FÖRUT 

Björn Ranelid överraskar – dyker upp i helt nytt sammanhang

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!