Foto: RONNY JOHANNESSONFoto: RONNY JOHANNESSON
 Foto: RONNY JOHANNESSON
På onsdagsmorgongen gick Stockholms sopåkare ut i vild strejk för att protestera mot det nya lönesystemet. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TTPå onsdagsmorgongen gick Stockholms sopåkare ut i vild strejk för att protestera mot det nya lönesystemet. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
På onsdagsmorgongen gick Stockholms sopåkare ut i vild strejk för att protestera mot det nya lönesystemet. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Sopstrejken startade i Stockholm och nu kan den spridas till Malmö. Foto: LÄSARBILDSopstrejken startade i Stockholm och nu kan den spridas till Malmö. Foto: LÄSARBILD
Sopstrejken startade i Stockholm och nu kan den spridas till Malmö. Foto: LÄSARBILD

Chefen tog semester efter misstänkta strypgreppet

Publicerad

På fredagen hotade sophämtare i Malmö för att gå i strejk.

Det efter att en arbetsledare misstänks ha tagit strypgrepp på en anställd.

Arbetsledaren har gått på semester men sophämtarna i Malmö tänker inte acceptera hans återkomst.

– Kommer han tillbaka så kommer vi strejka, säger Kim Jensen, huvudskyddsombud på Reno Norden. 

Strejken för sophämtare i Stockholm har fått ringar på vattnet. 

På torsdagen bestämde sig sophämtare i Malmö, anställda av företaget Reno Norden, för att protestera mot orättvisa arbetsvillkor. De säger att de bland annat får arbeta över tolv timmar om dagen för att hinna alla hämtningar.

Zoltan Cikos, 55 är skyddsombud för sophämtarna och var också en av dem som krävde lunchpaus och frukostrast. Det ledde till en konflikt.

– Jag mår inte bra, jag är helt slut, säger Zoltan Cikos efter händelsen.Foto: PRIVAT / PRIVAT

När Zoltan Cikos började må dåligt under dagen gick han till sin arbetsledare för att berätta om läget. Varpå en aggressiv stämning ska ha uppstått, vilket ska ha eskalerat i att chefen tog ett strypgrepp kring Zoltan Cikos hals.

Ingen strejk på grund av semester

Polis och ambulans tillkallades till platsen och Malmös soparbetare hotade med att gå i strejk om chefen fanns kvar på måndag. 

Någon strejk blir det dock inte tills vidare – den anklagade chefen valde att ta ut sin semester från och med måndagen. Sophämtarna planerar fortfarande att gå i strejk om ledningen låter arbetsledaren vara kvar.

– Ledningen för Reno Norden ska komma ner från Stockholm på onsdag. Jag har gjort det klart för företaget att det inte finns någon möjlighet att chefen kan sitta kvar på den positionen och styra över folk. Vi accepterar inget våld, säger Kim Jensen, huvudskyddsombud på Reno Norden.

LÄS MER: Chef tog stryptag på sophämtare i Malmö

"Har mått så dåligt"

Zoltan Cikos har gjort en polisanmälan. Hur ledningen ställer sig till anklagelserna mot arbetsledaren vet Kim Jensen inte. Men strejken kommer att genomföras om arbetsledaren får vara kvar.

– Kommer han tillbaka så kommer vi strejka. Vi accepterar inte något våld och kommer strejka för han kan inte få vara kvar varken i Malmö eller Vellinge. Zoltan har mått så dåligt och vad jag förstår så har ledningen inte överhuvudtaget hört av sig till honom. Det är mycket dåligt och beklämmande, säger Kim Jensen.

LÄS MER: Därför är sopföretaget väg mot en konkurs  

Ledningen har varit förtegna om det inträffade och när Kvällsposten försöker nå Reno Norden för en kommentar så är det utan resultat.

På onsdag när ledningen kommer förväntas diskussionerna gå varma och kan alltså leda till att det blir strejk i alla fall.

"Nöjda med dialogen"

Reno Norden är anlitade av VA Syd, som i sin tur sköter avfallshanteringen på uppdrag av Malmö Stad. 

VA Syd säger sig ha löpande kontakt med Reno Norden och vara nöjda med dialogen.

– De ska ha plockat in extra ledningsresurser på plats i dag för att hantera situationen, extra chefer helt enkelt, säger Lars-Fredrik Alingfeldt, enhetschef på avfallsavdelningen i VA Syd.

Han menar att VA Syd förlitar sig på polisens utredning av händelsens samt Reno Nordens interna utredning.

– Vi vill ha återkoppling från Reno Nordens sida om vad som har hänt. Det finns flera versioner av historien, säger Lars Fredrik Alingfeldt.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag