Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sophias hundar bets ihjäl: "Skrek på hjälp"

Varje dag följde hundarna med sin matte till frisörsalongen. Där var de välkända bland kunderna och fungerade lite som salongens egna maskotar.
Foto: Privat
Det har varit ett par tuffa dagar nu för Sophia Lindqvist:– Jag gråter hela tiden, jag har gråtit så mycket att jag inte kan gråta mer. Just nu känner jag mig mest tom
Foto: Privat
Sixten, 10, var en chihuahua och Doris, 6, var en blandning mellan shih-tzu och papillion. Sophia hade haft båda hundarna sedan de var små valpar
Foto: Privat

För Sophia Lindqvist var hundarna hennes egna barn.

Lördagskvällen blev därför extra traumatisk, när hennes två små hundar bets ihjäl av en annan hund.

Nu berättar hon om sina hundars öde för att uppmärksamma frågan om oansvariga hundägare.

– Den var helt inställd på att bita ihjäl mina hundar, säger hon.

För Sophia Lindqvist betydde hennes hundar väldigt mycket.

Till vardags följde Sixten och Doris med Sophia till hennes frisörsalong, och med tiden blev de två små maskotar som kunderna kom att älska.

– De blev jättepopulära, alla kände till dem. När jag klippte kunderna kunde de hoppa upp i deras knä och lägga sig där, säger Sophia.

"Försökte bända upp käften"

I lördags kväll var Sophia ute och gick med sina hundar i centrala Hässleholm. När hon närmade sig hemmet såg hon en man på andra sidan trottoaren som hade en mobil i ena handen och en öl i den andra. Med händerna fulla sträckte han sig in i bilen efter något.

– Jag såg inte vad det var han sträckte sig efter förrän strax efter, när en hund hoppade ut ur bilen och kom rakt emot oss. Mannen kunde inte stoppa den, säger Sophia.

Sophia vet inte vad det var för ras men tror att det var en amstaff, och det var tydligt att den var ute efter hennes hundar. Hon försökte gå emellan och putta undan hunden, men den trängde sig förbi och satte tänderna i Sixten.

Med darr på rösten berättar Sophia om de traumatiska scenerna som sedan utspelade sig.

– Ägaren kom efter och försökte ta tag i halsbandet, men han ville inte släppa sin öl och var inte stark nog att dra bort hunden med en hand. Jag försökte bända upp käften på den, och till slut lyckades jag. När den släppte taget såg jag hur inälvorna bara hängde ut på Sixten, säger hon.

Händelsen är polisanmäld

Men mardrömmen var inte över. Medan Sophia kollade till Sixten gav sig hunden på Doris och bet den henne precis vid nacken. När Sophia vände sig om och såg det puttade hon snabbt bort hunden, men det var för sent.

– Jag tog upp Doris i famnen, men märkte att huvudet bara hängde. Hon hade dött omedelbart, säger Sophia och fortsätter.

– Jag var i chock. Jag minns att jag stod och skrek efter hjälp. Det kom folk från alla håll och kanter och jag fick hjälp av en person som kunde köra mig till djursjukhuset. Där fick man avliva Sixten, han kunde inte räddas.

Ilskan så här i efterhand riktas mot ägaren. Sophia har polisanmält händelsen och hoppas att kamphunden inte ges tillfälle att skada fler hundar, eller människor.

– Mannen kom fram precis innan vi skulle åka till sjukhuset och sluddrade. Han frågade vad som hade hänt, trots att han hade stått bredvid och sett hela händelseförloppet. Ölburken var slängd och hunden var gömd någonstans. Jag sa till honom att hans hund hade bitit ihjäl mina hundar, men han svarade inte. Jag upprepade påståendet men fick inte något svar. Sedan åkte vi i väg, säger hon.

Vill få till en lagändring

Dagarna efter den fruktansvärda incidenten har varit tuffa för Sophia. Hon har precis varit på Djursjukhuset och sagt farväl till sina små hundar, som nu ska kremeras.

Hon berättar att hon har svårt att sova, att det fortfarande känns som att hon lever i en mardröm och att hon hoppas vakna upp så snart som möjligt. Bilderna i huvudet, av det som hände i lördags, kommer hon aldrig att bli av med.

– Jag har inga egna barn, det är ett aktivt val jag har gjort. Det kanske låter dumt, men hundarna har känts som mina barn. Nu har jag förlorat dem båda, säger hon.

Nu vill hon berätta sin historia för att uppmärksamma samhället på problemet med oansvariga hundägare.

– Det måste bli någon form av lag kring dessa hundar, det bör krävas någon form av "körkort" för att de ska hanteras på ett säkert sätt, säger hon.

Anmälde sig till polisen

Under tisdagen kontaktade ägaren till hunden polisen och visade upp ett intyg på att hunden nu blivit avlivad. Enligt tidningen Norra Skåne visade intyget att hunden, en amstaff, avlivats i söndags.

Mannen ska nu betala skadestånd till Sophia.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!