Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sophia fick diagnosen ms i nio år - var frisk

Foto: Karl Nilsson

I nio år har hon levt med skräcken att bli förlamad.

Hon har varken vågat skaffa pojkvän eller barn.

Nu visar det sig att Sophia Lindes, 40, ms-diagnos var felaktig.

– Jag anmäler sjukvården för att andra unga kvinnor ska slippa det helvete jag har haft, säger Kalmarbon.

FAKTA

Verksamhetschefen: "Brutet ben lättare att upptäcka"

– Med tanke på hur många patienter vi behandlar är felbehandlingarna få. Men varje gång är det lika tråkigt, säger Gunhild Haglund, verksamhetschef på medicinska kliniken på Kalmar lasarett.

Hon kan inte uttala sig i det enskilda fallet men säger så här om svårigheten att ställa diagnoser:

– Det är lättare att upptäcka ett brutet ben efter en röntgen än att upptäcka exempelvis neurologiska sjukdomar. När det gäller exempelvis ms går det inte att ta ett prov och få hela bilden klar för sig.

Då gäller det att sammanställa patientens berättelse med vad de olika undersökningarna har visat för att kunna ställa en diagnos.

Vilka är era åtgärder för att minska antalet felbehandlingar?

– Att bli anmäld och att själv anmäla är en åtgärd. För övrigt tittar vi över rutinerna kring patienter och ser vad vi kan lära oss. Vi försöker alltid bli bättre, säger verksamhetschefen.

FAKTA

Multipel skleros, ms, är en sjukdom i hjärnan och ryggmärgen. Om man har ms uppstår inflammationer och ärr på nervtrådarna och det gör att impulser inte kommer fram som de ska. Sjukdomen är vanligast hos kvinnor, och de flesta som får ms är i åldern 20 till 40 år. Det finns ingen känd orsak till varför man får sjukdomen. Ms kan ge olika besvär, men det är vanligast att sjukdomen börjar med känselrubbningar eller domningar, svårigheter med gång och balans och synbesvär, precis de symptom som Sophia Linde hade. Källa: Vårdguiden

2004 blev Sophia Linde allvarligt sjuk.

– Jag fick dålig balans och såg illa. Jag kunde till exempel inte se om det var röd eller grön gubbe på gatan, säger hon.

Efter flera ryggmärgsprov och magnetröntgen var läkarna säkra. Och på sin 31:e födelsedag kom chockbeskedet: hon hade ms. Från och med nu inrättades hela hennes liv efter sjukdomen. Sophia fick snabbt bromsmediciner för att sjukdomen skulle hållas i schack, hon skaffade sig en handikapplägenhet och föräldrarna handikappanpassade sitt hus.

Medicinerna gav stora biverkningar.

– Jag tog dem varannan dag och blev sängliggande och skakade i timmar av feberfrossa, säger hon.

Självmordstankar

Förutom den fysiska smärtan gav diagnosen henne psykiska problem. Sophia Linde hade ofta självmordstankar och var orolig inför framtiden.

– Varje morgon när jag vaknade kände jag efter om talet fungerade, om jag kunde röra händerna och benen. Jag var livrädd för att bli förlamad, säger hon.

Samtidigt som hon fick bromsmediciner gjordes ett antal magnetröntgen. Och plötsligt en dag i somras, nio år efter ms-diagnosen, ringde telefonen.

Inflammation i hjärnan

– En läkare från Länssjukhuset i Kalmar sa att jag var frisk, att jag aldrig har haft ms. I efterhand har det visat sig att jag hade en inflammation i hjärnan, säger hon.

Misstrodde du själv diagnosen?

– Nej, jag trodde på läkarna, man är ju så liten som patient. Fast jag blev ju aldrig sämre, jag förlorade aldrig rörelsen i kroppen, säger hon.

Hon är inte bitter, men ledsen över att ha förlorat sina bästa år.

– Jag har alltid velat ha barn men vågade inte av rädsla för att bli förlamad. Jag har inte haft pojkvän heller eftersom jag inte trodde att någon ville vara tillsammans med en ms-sjuk.

Vill bilda familj

Idag har livet tagit en ny vändning. I somras träffade Sophia Linde sin drömman och nu hoppas paret på barn.

– Min lycka vände när jag träffade honom. Jag vet inte om jag hade orkat gå igenom processen att anmäla sjukhuset om jag inte hade haft honom, min familj och mina vänner, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!