Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sophämtningen blir dyrare nästa år

Det blir dyrare att få sina sopor hämtade.
Foto: MARTINA HOLMBERG / TT

Sophämtningen kan bli dyrare i Malmö och Burlöv.

VA Syd går back och behöver nu höja taxan med 200 kronor om året för villaägare, skriver Sydsvenskan.

I dag kostar sophämtningen för abonnenter i Malmö och Arlöv 1 340 kronor varje år, plus en grundavgift på 650 kronor. Efter ett år där avfallsbolaget VA Syd väntas gå 19,7 miljoner kronor back kommer taxan att höjas med 8,2 procent, eller 200 kronor, till 2 190 kronor för villaägare.

För de som bor i lägenhet blir höjningen 53 kronor om året.

Coronapandemin är en av orsakerna till att VA Syd går back.

– Vi har fått en viss coronaeffekt när många restauranger har dragit ner. När de inte har haft lika många gäster har det blivit mindre avfall och därmed minskade intäkter för oss, säger Karin Wikström, avdelningschef på VA Syd, till Sydsvenskan.

Förändringar i hemmen på grund av pandmin

Även i hushållen har pandemin orsakat förändringar – och ökade kostnader för avfallshanteringen. Fler har jobbat och gått i skolan hemifrån och därmed också skapat mer matavfall i hemmen. Hemmasittandet har även märkts på återvinningsstationerna.

– Det har blivit ökade kostnader när vi har rotat runt i trädgårdarna och på vindarna och sedan slängt på soptipparna, säger Karin Wikström till Sydsvenskan.

Prisökningen beror också på att regeringen skjutit upp det så kallade producentansvaret, som säger att den som fått ut en förpackning på marknaden även ska stå för kostanden för att få bort den. Regeringen har också infört en förbränningsskatt som gör att VA Syd måste betala 75 kronor för varje ton sopor som förbränns – den summan höjs dessutom till 100 kronor nästa år.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!