Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sonja, 95, smittad på äldreboendet

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Sonja Dahlkvist har smittats med covid-19 på ett äldreboende i Kristianstad.Foto: Privat
Centralsjukhuset i Kristianstad.Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

95-åriga Sonja Dahlqvist har smittats med coronaviruset på ett äldreboende i Kristianstad.

På samma äldreboende har tre personer dött och ytterligare flera personer är smittade.

– Det känns fruktansvärt, säger Sonja.

Samtidigt försöker kommunen lista ut hur viruset har kunnat spridas.

Äldreboenden ligger bakom en stor andel av dödsfallen av covid-19 i landet. Det var statsepidemiolog Anders Tegnells budskap vid Folkhäsomyndighetens pressträff på måndagen. 

– I första hand måste de som driver äldreboendena verkligen fundera över varför de har smitta på sitt boende och hitta hur det gick till, och även fundera på hur man kan förbättra verksamheten så att det inte behöver hända igen, sa Tegnell till Expressen.

I Kristianstad finns ett kommunalt äldreboende som är särskilt drabbat av viruset.

För över en vecka sedan dog en äldre person på boendet efter att ha testats positivt för corona. Under måndagen meddelade kommunen att ytterligare en smittad person har avlidit, och på onsdagen en tredje person. Enligt uppgifter till Kvällsposten rör det sig om samma boende.

– Det kan vi inte kommentera av hänsyn till anhöriga, säger Camilla Gärdebring, chef på omsorgsförvaltningen i kommunen.

Sonen Alexanders oro

95-åriga Sonja Dahlqvist är en av ett 20-tal personer som bor på äldreboendet. Hon testades för corona på måndagen efter att ha börjat hosta under helgen.

På tisdagen fick hon beskedet att hon är smittad med coronaviruset. Sedan tidigare har ytterligare flera personer på samma boende konstaterats smittade.

– Det är väldigt otrevligt med corona, som drabbar så många människor. Det känns fruktansvärt, säger Sonja.

Hon tar inga risker och stannar mest på sitt rum. Senast hon var ute i köket med de andra på boendet var för 10 dagar sedan. 

En stor förklaring till det är att sonen Alexander Dahlquist, 67, ofta påpekar för sin mamma att att vara försiktig och ta smittan på allvar.

– Alla vi som har anhöriga på något boende blir oroliga. Det är klart att jag är orolig. Hon fyller ändå 96 år i augusti, säger Alexander.

Alexander Dahlqvist har nästan daglig kontakt med sin mamma på äldreboendet.Foto: Privat

Besöksförbud i flera veckor

Den 1 april infördes besöksförbud på samtliga äldreboenden i landet, men i Kristianstad har förbudet varit i bruk sedan den 18 mars. Trots det har viruset fortsatt tagit sig in på boenden och drabbat nya personer.

Hur det har gått till är fortsatt ett mysterium.

– Vi kan inte klarlägga varifrån smittan kommer. Vi kan bara beklaga situationen, vi är oerhört ledsna över att personer har drabbats av det här. Vi jobbar med att minimera smittspridningen, säger Camilla Gärdebring på omsorgsförvaltningen.

I det ingår att alla som uppvisar symptom isoleras på boendet, och personal som har minsta lilla symptom stannar hemma.

– Vi har givetvis personal som förflyttar sig under sin fritid och till och från jobbet, så lever de flesta. Det är svårt att påverka. Men vi har inte många besökare nu.

Upplever du att anhöriga respekterar besökförbudet?

– De allra flesta gör det jättebra, men ibland förekommer diskussioner om det. Jag har respekt för att man gärna vill träffa sina anhöriga som bor på äldreboende. Det är tuff och speciell situation, men de flesta respekterar det och inser att man får ses när den här perioden är över.

Camilla Gärdebring, chef på omsorgsförvaltningen i Kristianstads kommun.Foto: Pressbild

Sonja: ”Jag är tacksam”

Trots att hon konstaterats smittad av coronaviruset säger 95-åriga Sonja Dahlqvist att hon inte känner sig dålig för tillfället. Hostan har redan avtagit, menar hon. 

– Det är värre med axlarna, ryggen och benen, säger hon.

Hon har bott på äldreboendet i fråga i fem år. Utöver lite fysiska krämpor är hon pigg och pratglad.

– Jag är väldigt glad att jag är som jag är. Jag klarar mig ganska bra får jag säga och jag är ganska glad över det, säger 95-åringen och fortsätter:

– Om jag lever till den 29 augusti blir jag 96 år, men det vet vi ingenting om ännu. Jag får ta det en dag i taget. Så länge jag är så här mycket på alerten är jag tacksam att jag är som jag är.

Första corona-dödsfallet i Kronoberg.