Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sonja, 25, stod upp mot sexuella trakasserier – nu straffas hon

Så vanligt är det med sexuella trakasserier.
Sonja Marie Jensen berättar om sexuella trakasserier mot kvinnor inom politiken.Foto: Nyborg kommun
Efter att Sonja Marie Jensen berättat om sexuella trakasserier inom politiken blir hon överöst att sexuella bilder och hot i sin mejlbox och i sociala medier. Foto: Colourbox

25-årige Sonja Marie Jensen berättade för två år sedan om sexuella trakasserier inom politiken.

Men det slog bakut – nu får hon i stället ta emot enormt många sexuella hot och kränkande bilder i sin mejlbox och telefon. 

– De kvinnliga politiker som säger att de inte fått utstå trakasserier har haft extremt med tur och eller så vill de inte erkänna problemet, säger hon.

Klappar i baken och sexistiska kommentarer. Det fick den danska lokalpolitikern Sonja Marie Jensen, 25, stå ut med dagligen. För två år sedan fick hon nog och gick ut och berättade om sin vardag. 

Nu, två år senare, är trakasserierna värre än någonsin. Men de har flyttat från maktens korridorer till den digitala världen. 

– Det är ju lite ironiskt att jag, efter att jag gick ut och berättade om mina upplevelser, nu får 10 000 gånger så många sexuella trakasserier i inboxen i stället, säger hon till Ekstrabladet

Trakasserierna kommer via mejl och alla tänkbara sociala medier som Snapchat och Facebook. Och det handlar om allt från så kallade ”dickpics” till rena hot. En man har hotat att bränna ner hennes hem. 

Enligt Sonja Marie, som är kommunalråd för Socialdemokraterna i Nyborg, är det ett utbrett problem inom politiken. 

– De kvinnliga politiker som säger att de inte fått utstå trakasserier har haft extrem tur eller så vill de inte erkänna problemet, säger hon.

Enligt Sonja Marie Jensen, som är kommunalråd för Socialdemokraterna i danska Nyborg, är sexuella trakasserier ett utbrett problem inom politikenFoto: Dmitri Maruta / Colourbox

Lättare efter MeToo

Sonja Marie ser det som sitt ansvar att tala om det och lyfta frågan. 

– Om vi bara kan göra det en smula bättre för nästa generation genom att ställa oss upp och berätta om det så tycker jag att vi har lyckats. 

Hon erkänner att allt hon blir utsatt för har gjort att hon tvekat om att delta i debatten. Men nu har hon bestämt sig. 

– Efter att MeToo-rörelsen startade har det blivit lite lättare. Men det är verkligen inte gratis att gå ut och berätta vad man har varit med om säger hon. 

Det finns ingen tvekan om att fortsätta inom politiken. 

– När jag har blivit uthängd har jag alltid tänkt att jag måste motbevisa dem som gör det. 

I Sverige genomför Brottsförebyggande en undersökning om trakasserier mot politiker vart annat år.

I den senaste undersökningen som släpptes i augusti uppger var fjärde kommunpolitiker att de har blivit utsatta för hot, våld och trakasserier. Det är en ökning med fem procent jämfört med den senaste undersökningen.

Mest utsatta är politiker i storstadsregionerna och i Blekinge. Många av hoten kommer via sociala medier.

Ladda ner KvP:s nyhetsapp.