Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sonessons besked: Vi ligger kvar på 50

Anders Tegnells råd inför höstlovet
Malmö Opera.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Carl-Johan Sonesson.
Foto: PRESSBILD

Regeringen meddelade under torsdagen att publikgränsen vid kultur- och idrottsevenemang höjs till 300 personer från 1 november.  

Malmö Operan och Skånes Dansteater kan dock få vänta längre på att ta in mer publik. 

– Jag ser ingen anledning att öka de 50 som vi har i Skåne på Malmö opera och Skånes dansteater, vi ligger kvar där tills vidare, säger Carl-Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne. 

Under en pressträff på torsdagen meddelade regeringen att publiktaket vid kultur- och idrottsevenemang höjs till 300 personer från 1 november. 

Regionstyrelsens ordförande i Region Skåne, Carl-Johan Sonesson, välkomnar beskedet. Han har tidigare själv efterlyst flexibla restriktioner i Sverige. 

– Jag tycker det är bra att regeringen säger att man upp till 300 får bestämma mer regionalt. Där smittan är låg borde man kunna tillåta mer publik och där smittan är hög ska man ha mer begränsad publik, säger han. 

I Skåne har antalet smittade dock ökat rejält senaste dagarna och så även antalet inlagda som vårdas på sjukhus. Mellan onsdagen och torsdagen ökade antalet inlagda från 23 till 34, varav fyra på intensivvårdsavdelning. 

Sonesson: ”Hade varit konstigt”

Sett till det höga smittoläget tycker Carl-Johan Sonesson inte att det är rätt läge att öka publiken i Skåne. Det påverkar Malmö opera och Skånes Dansteater som ägs av Region Skåne. 

– Jag ser ingen anledning att öka de 50 som vi har i Skåne på Malmö opera och Skånes dansteater, vi ligger kvar där tills vidare, säger han. 

– Just nu är vi i en period i Skåne där man ska vara lite restriktiv att öka på den typen av aktiviteter, när vi snarare tittar på det motsatta på andra områden. Hur vi kan få ner smittspridningen, då hade varit konstigt att öka upp till 300 just nu här. 

Torgny Nilsson, som är pressansvarig på Malmö Opera, säger på torsdagskvällen att han väntar definitivt besked. 

– Jag är säker på att Region Skåne, som även äger sjukhusen, ser till hela regionens bästa i sitt beslut.  

TV: Region Skånes coronaråd: ”Ta trapporna”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!