Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittan ökar i Skåne: ”Varnade för detta”

Nu menar regionråd Carl-Johan Sonesson (M) att det är dags att återinföra två-timmars regeln.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Provtagningstält i Lund.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den senaste veckan har antalet bekräftade fall av covid-19 ökat i Skåne. 

Nu menar regionråd Carl-Johan Sonesson (M) att det är dags att återinföra två-timmars regeln. 

– Jag varnade för det här när den togs bort strax innan midsommar. Det hade varit bättre om den fått ligga kvar tills efter semestrarna, säger han.  

Strax innan midsommar beslutade regeringen att ta bort reserestriktionen om att inte åka mer än två timmar från sin hemort och att hålla sig i sin egen region. 

Efter det vallfärdade turisterna till klassiska skånska semestermål på bland annat Österlen och Falsterbonästet. 

Detta kan vara en av anledningarna till att vi nu ser fler fall av covid-19 i Skåne, menar Skånes regionråd Carl-Johan Sonesson. 

– Under sommaren har resandet ökat och personer från andra delar av Sverige har kommit hit. Det är bra att det blir färre personer i Skåne i höst, säger han. 

Oroande utveckling

Under våren och sommaren klarade sig Skåne relativt bra sett till flera andra regioner. När regeringen i början av sommaren beslutade att lätta på reserestriktionerna inom Sverige var Carl-Johan Sonesson därför skeptisk. 

– Jag varnade för att detta skulle ske. Nu när vi ser en ökning av smittan är det kanske dags att fundera över om två-timmars regeln inte bör återinföras och sedan följas noga, säger han. 

Ökningen av antalet bekräftade fall i Skåne och Sverige den senaste veckan sker främst bland unga vuxna.

– I Skånes fall sker ökningen lyckligtvis från en låg nivå, men det är ändå allvarligt och oroande att vi sett en ökning under en veckas tid. Detta är en trend som måste brytas snabbt. Det är bättre att påminna nu, än om 3-4 veckor när vi kan vara i ett helt annat läge, säger Carl-Johan Sonesson. 

Under fredagen gick region Skåne ut med att det syns ”en viss ökande trend” i antalet rapporterade coronafall. Trenden kan bero att man ökat smittspårningen – men också att människor slappnat av och inte följer råd om att hålla avstånd i lika stor utsträckning som tidigare, enligt regionen. 


Så vill Carl-Johan Sonesson motverka smittan

Återinför 2-timmarsregeln och följ den noga.

Fortsätt att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och ta på munskydd om man befinner sig på en plats med mycket folk och inte kan ta sig därifrån.

Sonesson föreslår även att butiker och affärer åter tittar på lösningar för att minska trängseln och att kommunerna och kollektivtrafiken gemensamt ser över hur man kan sprida ut resandet i kollektivtrafiken genom att exempelvis senarelägga skoldagen. 

– Vi har några tuffa månader framför oss och vi måste ta det på allvar nu. Min ambition är att vi tillsammans, som ett lag, ska klara hösten på samma fina sätt som vi klarade våren, säger han. 

Knökfullt på spårvagnarna i Göteborg - Västtrafik: ”Vi kör så mycket vi kan”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!