Sonesson efter besked om gränsen: Orättvist

Nya coronaregler vid inresa till Sverige
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Carl Johan Sonesson (M).
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 31 mars hävs inreseförbudet från Danmark till Sverige. 

Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande (M), är positiv till öppnandet men kritisk till att svenskar inte kan resa över sundet på lika villkor. 

– Det är inte bra att vi inte kan prata och ha samma regelverk, den svenska och danska regering måste ha bättre kontakt med varandra. Nu blir det ”vi och dom”, säger han.  

Regeringen meddelade på onsdagsmorgonen att det särskilda inreseförbudet från Danmark och Norge till Sverige kommer hävas den 31 mars. Anledningen till förbudet har varit risken att få in mutationer från grannländerna. 

Fram till den 31 maj krävs dock ett man kan visa upp ett negativt covid-19-test. 

Regionstyrelsens ordförande i Skåne, Carl Johan Sonesson, tycker att det är helt rätt beslut. 

– Vi ser en god effekt av vaccinet på särskilda boenden och bland de äldsta. Om man går tillbaka och jämför februari månad från 2015 och framåt har dödstalen aldrig varit så lågt som februari i år. Syftet har också varit att skydda riskgrupper och de äldsta från att bli svårt sjuka och avlida. 

– Det är en bra början att köra på några månader och sedan från den 1 juni kan man ta nästa steg, om läget ser bra ut. 

”Inte bra att vi inte kan prata”

Dock anser han att den svenska regeringen borde ha bättre kontakt med den danska regeringen så att beslut om gränsen kan samköras och blir lika på båda sidor. 

– Det är inte bra att vi inte kan prata och ha samma regelverk. Min kritik om att vi inte är samspelade kvarstår. Vi kan inte åka över till Danmark på samma villkor som danskar kan åka över till oss. 

– Nu kommer många tycka, varför ska danskarna få komma hit men inte vi få åka till Danmark. Det är inte bra långsiktigt. Vi måste takta och ha samma regler. 

Kan en öppning av gränsen ha en positiv inverkan på den skånska ekonomin? 

– Det kan ha en viss positiv påverkan men samtidigt tror jag inte att det blir så många turister när tröskeln med covidtest kvarstår. 

– Det blir nog snarare danskar som har sommarstugor här eller som är tillsammans med någon i Sverige. Det finns en hel grupp som inte har kunnat träffas, som kanske har varit särbos, och de kan efter 1 april ses lite mer normalt. Det får läggas på pluskontot.  

Damberg kontaktade Stjernfeldt Jammeh

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelseordförande i Malmö (S), välkomnar också beskedet och berättar att inrikesminister Mikael Damberg varit i kontakt med henne innan beslutet om att öppna. 

– Vi hade även kontakt innan gränsen stängdes. Jag uppskattar att de hör av sig och fångar in röster och synpunkter, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh som även tyckte det var rätt beslut att tidigare stänga gränsen med tanke på inflödet från Danmark och okunskapen om mutationerna. 

Katrin Stjernfeldt Jammeh tror också att den svenska och danska regeringen har en del kontakt men att man gjort lite olika bedömning, bland annat beroende på smittläget i de olika länderna. 

– Jag hoppas att den danska sidan landar i ett liknande beslut snart. 

Vid en jämförelse mellan Sverige och Danmark kan man enligt statistik från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC, via Our World In Data, som drivs av forskare vid Oxford University, se att Sverige har mer än tre gånger så stor smittspridning som Danmark just nu. 

Den 23 mars hade Sverige 467,44 fall dagligen per en miljon invånare i genomsnitt under en sjudagarsperiod. Motsvarande siffra för Danmark är 127,98. Sifforna är ett snitt av de sju senaste dagarnas inrapporterade siffror från respektive lands smittskyddsmyndighet. 

Den 23 mars hade Sverige 467,44 fall dagligen per en miljon invånare i genomsnitt under en sjudagarsperiod. Motsvarande siffra för Danmark är 127,98.
Foto: ourworldindata.org

Se mer: Vårfint på Tivoli i Köpenhamn

Vårfint på Tivoli i Köpenhamn

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!