Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kamprads fina bidrag till äldre i Småland

Ingvar Kamprad avled för drygt ett år sedan och fortfarande är inte arvsskiftet gjort efter en av världens rikaste personer. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Lena Fritzén, verkställande ledamot i Ingvar Kamraps stiftelse. Foto: LASSE SVENSSON
Ingvar Kamprads stiftelse förfogar i dag över cirka fem miljarder kronor. Pengarna är en direkt följd av framgångarna för Ikea. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Ingvar Kamprads förmögenhet fortsätter att sprida glädje efter hans död.

Det senaste är att pensionärer i Småland gratis kan få åka på utflykt tillsammans.

– Ingvar brann mycket för detta. Det skulle vara ett sätt att lindra ensamheten, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot i Familjen Kamprads stiftelse. 

Nu undrar många när sönerna ska ta plats i styrelsen.

Kampradstiftelsen förfogar i dag över cirka fem miljarder kronor. Stiftelsen delar årligen ut 150 miljoner kronor till olika ändamål.

Pengarna ska enligt stiftelsens regler framför allt gå till forskning och utbildning samt  ge äldre bättre livskvalité. Men pengar anslås även till projekt som handlar om entreprenörskap, en levande landsbygd och miljö.

Efter att det överraskande blev känt att Ingvar Kamprad testamenterade närmare 600 miljoner kronor, halva si privata förmögenhet, till stiftelsen ska man också verka för utvecklingen av näringslivet i Norrland.

Korta vårdköer

Allt har tagits fram i samråd med Ingvar Kamprad, som enligt Lena Fritzén brann mycket för stiftelsens verksamhet.

– Nu i mars kommer stiftelsen att ta ställning till nästa stora utbetalning. Det handlar om pengar till ett projekt om hur man kan korta vårdköerna inom sjukvården, säger hon.

Den här bilden publicerades 2016 och visade då styrelsen i familjen kamprad stiftelse: Fr v Hans-Göran Stennert, Lena Fritzén, Kristina Alsér, Ingvar Kamprad, Lennart Nilsson, Anna Carlström (stiftelsens kanslichef), Katarina Olsson, ordförande, och Leif B Bengtsson Foto: PRIVAT / FAMILJEN KAMPRADS STIFTELSE

Stiftelsens ordförande är Katarina Olsson, professor i juridik vid Lunds universitet och en av landets främsta experter på just stiftelser.

Ingvar Kamprad själv var inledningsvis ordförande i sin egen stiftelse, men valde 2016 av hälsoskäl att trappa ner till att bara vara aktiv ledamot.

Efter hans död har Kamprads stol i stiftelsen stått tom. Många har undrat om inte någon av hans söner skulle engagera sig i arbetet.

På det svarar Lena Fritzén:

– Det finns alltid en plats för familjen, men just nu finns inget beslut om att någon av Ingvars söner ska ta plats i stiftelsen. Vi vet att sönerna har en enorm arbetsbörda och respekterar att de än så länge valt att stå utanför.

Lena Fritzén säger dock att familjen Kamprad har god insyn via den information som kontinuerligt ges från styrelsen.

Familjens representant

Familjen Kamprad är också representerad via Hans-Göran Stennert, svåger till Ingvar Kamprad och lillebror till Kamprads framlidna hustru Margaretha Kamprad. Stennert bor i Växjö och har i hela sitt liv jobbat på Ikea.

I stiftelsens uppdrag ingår, enligt Ingvar Kamprads önskemål, även direkt hjälpverksamhet åt äldre i Småland.

Det har hittills gett avtryck i att man bland annat delat ut 500 surfplattor, parcyklar och ljugarbänkar till olika äldreboenden.

Förra året provade man dessutom med att bevilja pengar till kortare bussresor för pensionärer i Älmhults kommun.

I Älmhult gjordes 25 olika resor under 2018 - alltifrån besök vid havet nere i Blekinge till eftermiddagsdans på nöjesstället Balders hage i södra Småland.

Bryta ensamheten

Maximalt kan man få 50 000 kronor för en endagstur och 75 000 kronor för en flerdagarstur.

– Det här var på försök och föll mycket väl ut. Vi vet att Ingvar värnade mycket om detta och talade sig gärna varm om satsningen, säger Lena Fritzén.

När flera invände att äldre i princip kunde åka vart de ville med egen färdtjänst invände Ingvar Kamprad med att det inte handlade om detta - utan grejen var att göra något tillsammans, att åka ut i grupp för att göra något ihop som ett sätt att bryta ensamheten.

– Nu bygger vi vidare på detta och utökar möjligheten att resa till att omfatta äldre i hela Småland, säger Lena Fritzén.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!