Sonen gömde sin döda mammas kropp

Den misstänkte sonen har nu åtalats vid Helsingborgs tingsrätt. Straffet vid fällande dom är böter eller fängelse i högst två år.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Sonen ville inte lämna ifrån sig stoftet efter sin mamma.

Han bytte ut kroppen i kistan mot några sandsäckar. Moderns lik hittades senare under en presenning på baksidan av mannens bostad i nordvästra Skåne.

Den aktuella händelsen inträffade i våras och beskrivs av begravningsbranschen som en mycket udda händelse.

Enligt misstankarna önskade sonen att få ta ett enskilt farväl av sin mamma i bostaden. Den aktuella begravningsentreprenören ska inte ha tyckt det var konstigt och tillmötesgick därför önskemålet, skriver Helsingborgs Dagblad.

Stoftet efter mamman transporterades därför hem till sonens bostad och man överenskom att han skulle få 20 minuter i enskildhet för sin privata ceremoni.

Bytte ut liket

Men i lönndom bytte mannen samtidigt ut liket mot tre sandsäckar. När begravningsbyråns personal återvände för att hämta stoftet var det bara säckar i kistan.

Kroppen efter mamman misstänks sonen ha placerat i en exakt likadan kista som införskaffats på annat håll.

Alternativt kan mannan ha förberett allt i förväg och bara bytt ut den ena kistan mot den andra.

Exakt hur hela händelseförloppet varit har polisen haft svårt att utreda.   

HD skriver att begravningsbyråns personal på vägen från platsen av någon anledning anade oråd och stannade bilen på en parkeringsplats längs E6.

Och när man lyfte på locket till kistan fick man sina misstankar besannade. På kistbotten fanns bara de tre sandsäckarna.

Polis tillkallades och sonen kunde senare delges misstanke om brott mot griftefriden. Nu har mannen dessutom åtalats för samma brott.

Likadana kistor

Polisen har efteråt konstaterat att kistorna varit identiskt lika. 

Stoftet efter mamman hittades under en presenning på baksidan av mannens bostad.

Enligt HD medger mannen händelseförloppet. Han förklarar händelsen med att han ville uppfylla sin mammas sista vilja och begrava henne på en annan plats.

 Hur och var han skaffade den andra kistan vill han inte avslöja.

– Det är en händelse som är så extrem att den överträffar allt som jag varit med om under mina 40 år i branschen, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör på branschorganisationen Sveriges auktoriserade begravningsbyråer till HD.

Mannen har nu åtalats för brott mot griftefriden. Rättegången är planerad att hållas i oktober i Helsingborgs tingsrätt.

TV: Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!