Danska sömnforskare slår nu larm för att folk inte ska hamna i "snooze-fällan".
Danska sömnforskare slår nu larm för att folk inte ska hamna i "snooze-fällan".

Sömnforskare slår larm: Sluta snooza!

Publicerad

För många innebär mörka morgnar att det blir svårare att komma upp ur sängen.

Nu varnar danska sömnforskare för att hamna i snoozefällan. Att låta väckarklockan ringa många gånger leder till försämrad sömnkvalitet.

– Snoozeknappen är djävulens påfund, säger sömnforskaren Mikael Rasmussen.

Under vinterhalvåret upplever många att det blir extra svårt att komma upp på morgonen. Inte sällan blir den så kallade snoozeknappen på alarmet en kär vän. Genom att använda den ringer väckarklockan om och om igen med en viss tidsintervall och på så sätt skjuts själva uppvaknandet upp. Men nu visar en dansk undersökning att de som snoozar får en betydligt sämre sömnkvalitet än de som stiger upp direkt när klockan ringer.

– Snoozeknappen är djävulens påfund. Att snooza om morgonen försämrar sömnkvaliteten. Man bör helt avstå att somna om på det viset, säger sömnforskaren Mikael Rasmussen från Center för stress och trivsel till Ekstra Bladet.

Så kommer du upp på morgonen

Enligt forskarna är det bättre att utnyttja den tid som i vanliga fall innebär snoozande till att förlänga den ostörda sömnen och ger rådet att ställa klockan så att den ringer senare i stället.

– Om man har lagt sig till med den dåliga vanan att snooza på morgonen så kommer man uppleva att man får mycket bättre sömn, förklarar Mikael Rasmussen.

Ett tips för att lättare komma upp på morgonen är att ha en 100 watts-lampa på nattuksbordet som tänds så fort klockan har ringt. Starkt ljus hjälper det naturliga uppvaknandet på traven, menar forskarna.

De är värst i Norden

För de som föredrar mobilappar har Philips utvecklat Unsnooze - The Game som går att ladda ner gratis. Det är en sorts social väckarklocka går ut på att bjuda in vänner att spela ett spel där den som vaknar först och piggast klättrar upp på en rankinglista.

I den danska sömnundersökningen som gjorts i samarbete med företaget Philips framkommer det att norrmännen är de värsta snoozarna i Norden och att svenskar är de som snoozar minst.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag