Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sömnforskare slår larm: Sluta snooza!

Danska sömnforskare slår nu larm för att folk inte ska hamna i "snooze-fällan".

För många innebär mörka morgnar att det blir svårare att komma upp ur sängen.

Nu varnar danska sömnforskare för att hamna i snoozefällan. Att låta väckarklockan ringa många gånger leder till försämrad sömnkvalitet.

– Snoozeknappen är djävulens påfund, säger sömnforskaren Mikael Rasmussen.

Under vinterhalvåret upplever många att det blir extra svårt att komma upp på morgonen. Inte sällan blir den så kallade snoozeknappen på alarmet en kär vän. Genom att använda den ringer väckarklockan om och om igen med en viss tidsintervall och på så sätt skjuts själva uppvaknandet upp. Men nu visar en dansk undersökning att de som snoozar får en betydligt sämre sömnkvalitet än de som stiger upp direkt när klockan ringer.

– Snoozeknappen är djävulens påfund. Att snooza om morgonen försämrar sömnkvaliteten. Man bör helt avstå att somna om på det viset, säger sömnforskaren Mikael Rasmussen från Center för stress och trivsel till Ekstra Bladet.

Så kommer du upp på morgonen

Enligt forskarna är det bättre att utnyttja den tid som i vanliga fall innebär snoozande till att förlänga den ostörda sömnen och ger rådet att ställa klockan så att den ringer senare i stället.

– Om man har lagt sig till med den dåliga vanan att snooza på morgonen så kommer man uppleva att man får mycket bättre sömn, förklarar Mikael Rasmussen.

Ett tips för att lättare komma upp på morgonen är att ha en 100 watts-lampa på nattuksbordet som tänds så fort klockan har ringt. Starkt ljus hjälper det naturliga uppvaknandet på traven, menar forskarna.

De är värst i Norden

För de som föredrar mobilappar har Philips utvecklat Unsnooze - The Game som går att ladda ner gratis. Det är en sorts social väckarklocka går ut på att bjuda in vänner att spela ett spel där den som vaknar först och piggast klättrar upp på en rankinglista.

I den danska sömnundersökningen som gjorts i samarbete med företaget Philips framkommer det att norrmännen är de värsta snoozarna i Norden och att svenskar är de som snoozar minst.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!