Tappra vint...sommarbadare i regnet. Sommaren 2017 bjöd på lägsta sommarvärmen på 155 år. Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Tappra vint...sommarbadare i regnet. Sommaren 2017 bjöd på lägsta sommarvärmen på 155 år.  Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sommarfiaskot: SMHI flaggar för repris 2018

Publicerad

155 år tillbaka i tiden måste man resa för att finna en kallare sommar än denna.

Det är många år.

Nu flaggar SMHI för att sommarfiaskot kan få en tråkig repris nästa år.

Enligt myndigheten finns flera teorier till varför årstiden sviker svenska folket.

Svensk sommar är inne i en svacka.

För tredje året i rad misslyckas årstiden med att nå upp till förväntningarna.

Mörka skyar över svenska sommaren. Foto: Colourbox

De högsta temperaturerna har varit de blygsammaste på 155 år. Senast Sverige upplevde sämre sommarvärme var året 1862.

– Jokern i leken är att vi är så beroende av varifrån luften kommer. För att få det riktigt varmt måste luften komma från kontinenten eller Ryssland men nu får vi all luft från Atlanten, säger Sverker Hellström som är Meteorolog på SMHI.

Kan fortsätta nästa år

För att få riktigt kalla vintrar och varma somrar krävs luftströmmar som skapar högtryck i vår region. Sådana har meteorologerna sett få av de senaste åren.

Om vädret fortsätter som det gjort de tre senaste åren får vi en mild vinter och ännu en sval sommar nästa år.

Det kan bli en mild vinter i år.Foto: LEIF JACOBSSON

Men det kan svänga snabbt. Det har det gjort förr.

– Ja helt plötsligt kan det svänga om. Somrarna 1977, 78 och 79 var dåliga. Första halvan av 60-talet var somrarna också svala, säger Sverker Hellström.

Nu har vi haft hattrick i svala somrar. Har vi någonsin haft fyra kalla somrar i rad?

- 1984, 85, 86 och 87 var svala.  Men det är omöjligt att säga om den här trenden blir långvarig eller inte.

Man kan skratta åt svala somrar, framför allt i en tid då det snarare är de högre medeltemperaturerna som oroar i samband med den klimatkris som hotar jorden.

I Sydeuropa har temperaturerna dessutom varit så höga och plågsamma att de lett till allvarliga problem i flera länder.

Paraplyet har varit en populär accessoar under sommaren. Foto: Colourbox

Uppvärmningen av Arktis

Det finns dock allvarliga farhågor även i det här fallet.

– Det finns spekulationer om att uppvärmningen av Arktis stör den allmänna luftcirkulationen, så att vi inte får varm luft upp till oss. Men det är väldigt osäkert och ingen har kunnat fastställa det, säger Sverker Hellström.

Det spekuleras i om uppvärmningen av Arktis kan störa den allmänna luftcirkulationen.Foto: LAURA RAUCH / AP TT / NTB SCANPIX

Vad tror du de blygsamma temperaturerna i Sverige bero på?

– Det är svårt att säga annat än att det ändå skulle vara slumpen. Luften har kommit från Atlanten eller Ishavet och inte söderifrån eller österifrån där värmen finns och därför har vi inte haft den riktiga sommarhettan, säger Sverker Hellström.

–  Men visst är det lite märkligt att Sydeuropa har en väldig hetta medan vi inte ens får en liten del av det hela.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag