Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sommarens sista suck – nu i helgen

Vi får en varm och fin lördag – och en nästan lika fin söndag, lovar meteorologen Johan Groth.Foto: YLWA YNGVESSON
”sommarens sista suck” – det är vad vi får njuta av i helgen. Sedan kryper hösten närmare.Foto: SANNA DOLCK

Sydsverige kan vänta sig en varm och solig sensommarhelg, med temperaturer som tidvis stiger över 20 grader – i alla fall under lördagen.

– Vi kan nog kalla det ”sommarens sista suck”, säger meteorologen Johan Groth.

I nästa vecka kommer grått och vått, höstliknande väder.

Det har varit hösttemperaturer över stora delar av Sydsverige i tre dagar den gångna veckan – tisdag, onsdag och torsdag.

Men i helgen bryts den trenden.

– Lördagen kan börja lite grått och mulet men solen bränner bort molnen under förmiddagen, säger Johan Groth på vädertjänsten StormGeo.

– Det blir en vacker dag över hela Sydsverige. Östra Blekinge och Kalmar kan få uppemot 21–22 grader, och det blir runt 20 i de inre och östra delarna av området.

Svalare i västra Skåne

I den västra delen av Skåne gör vinden att det blir något lite svalare – kanske 17–19 grader, men fortfarande soligt. Dock varar inte sensommarnjutningen särskilt länge.

Läge för bryggsegling i helgen – sista sommardagarna innan det är dags att fundera på att lägga upp båten.Foto: FRITZ SCHIBLI

– Det är ju sent på året så det blir en kort topp med de högsta temperaturerna. De sjunker snabbt mot kvällen när solen går ner, säger Johan Groth.

Söndagen ser ut att bli lika fin – nästan. Bara lite svalare och molnigare.

– Den varmare luften ligger kvar på söndagen men det är risk att molnen eller morgondimman får lite svårare att lätta, säger Johan Groth.

– Det kan eventuellt ligga kvar lite gråa moln hela söndagen. Vid Kalmar och Östra Blekinge släpper de, och där kan det nog bli runt 20 grader igen.

Sommaren är slut

Sedan är sommaren slut i södra Sverige. Måndagen kan fortfarande bli solig – men temperaturen stiger inte över 15 grader.

Och på tisdag blir det liknande väder. Då regnar det i Danmark och det finns en viss risk att regnet kan hitta in även över Skåne.

– Hela veckan blir en kamp mellan högtrycket över Skandinavien och ett regnväder från kontinenten, säger Johan Groth.

– Vi får blåsigt med sydostliga vindar. Än är det inte höst, alltså dygnsmedeltemperatur som ligger under tio grader. Men man kommer att uppleva det som höstliknande väder.

Så blir vädret kommande dagar