Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sommaren kommer tillbaka redan i helgen

Så blir vädret de närmaste dagarna.
Till helgen ser solen och värmen ut att koppla ett ordentligt grepp om Sydsverige med temperaturer uppemot 25 grader.Foto: SANNA DOLCK / KVP
Välkommen tillbaka, sommaren.Foto: SANNA DOLCK / KVP

Veckan bjuder på varmare väder om än visst regnstänk.

Men till helgen ser solen och värmen ut att koppla ett ordentligt grepp om Sydsverige med temperaturer uppemot 25 grader.

– Till helgen ser det ut som högtrycket fått lite mer inflytande, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Augusti har så här långt varit något blötare än vanligt. Temperaturen har också legat något över det normala, vilket också bidragit till sin beskärda del kraftiga regn och åska.

– Det har varit väldigt ojämnt fördelad nederbörd. Vissa har fått väldigt mycket, säger Johan Groth.

Men den kommande veckan ser ut att bjuda på mer stabilt väder. 

Den senaste tiden har bjudit på en hel del plötsliga och kraftiga regnskurar i Sydsverige.Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fram till fredag väntas temperaturer ligga mellan 19 och 22 grader i hela Sydsverige.

Onsdagen kan bjuda på en hel del regnstänk. Under torsdagen passerar ett regnväder norröver vilket också ger mer moln och en del regn.

– De högsta temperaturerna kommer nog att vara i inre och östra delen av Skåne. Men även Blekinge i viss mån, säger Johan Groth.

Uppemot 25 grader och sol

Till helgen ser vädret ut att stabiliseras tack vare ett högtrycksområde som just nu ligger söder om oss.

Så blir vädret de närmaste dagarna.

– Under helgen ser det ut som der här högtrycket får lite mer inflytande över oss. Det kommer upp varmare luft söderifrån och skurarna ser ut att försvinna helt under lördag och söndag.

Under lördagen kan kvicksilvret leta sig upp mot 24 grader, enligt prognos. Även söndagen bjuder på riktig sommarvärme med runt 25 grader.

– Då blir det också ganska mycket sol, säger Johan Groth.

Allra högst temperaturer tror Johan Groth att det blir i norra Skåne, det småländska höglandet och i Kalmar län.

– Min lilla brasklapp är att det inte har varit superstabilt under augusti. Det har hoppat ganska mycket. Mycket kan hända fram till slutet av veckan, så det finns risk för att vi är lite för optimistiska, säger Johan Groth.

I helgen kan det bli riktig sensommarvärme i södra Sverige.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fortsatt sensommarvärme

Samtidigt pekar han på att prognosen stadigt pekat på att högtrycket kopplar greppet.

– Om det är det här väderläget som vinner kampen, kan det bli ganska fint väder i Sydsverige även i början på nästa vecka. Riktigt sensommarväder med dagstemperaturer runt 20 grader, men det varmaste vädret får vi ändå under helgen, säger Johan Groth.

Här är några nyheter att hålla koll på.
Ladda ner Kvällspostens app.