Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sölvesborgs strategi går emot strömmen

Unika grafiken: Så många har coronasymtom – region för region
Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN
Robert Lindén (SD), ordförande i Sölvesborgs omsorgsnämnd.
Foto: Joachim Persson/SD Sölvesborg/Press
Sölvesborgs kommun har gått längre än vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Samstyret i Sölvesborg har uppmärksammats för att de tagit beslut som går emot strömmen.

Nu har de gått mycket längre än vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar för att stoppa coronavirusets spridning. 

– Vi kan inte i en extraordinär situation sitta och vänta på att myndigheterna ska landa i samma slutsatser som vi, säger Louise Erixson (SD), kommuntyrelsens ordförande. 

Sölvesborgs kommun leds av en koalition mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala Sölvesborg - och Listerpartiet (SoL). Koalitionen kallas Samstyret. 

Ända sedan Samstyret tog över makten efter valet 2018 har det flera gånger uppstått en nationell debatt kring flera av deras beslut, som ansetts vara kontroversiella. Såsom att inte hissa Prideflaggan på kommunhuset och att inte köpa böcker på alla elevers modersmål till skolbiblioteken.

Även i coronakrisen går kommunen mot strömmen. 

Robert Lindén (SD), ordförande i Sölvesborgs omsorgsnämnd, säger att kommunen konsekvent gått längre än Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att skydda de äldre.

 – Jag tycker nationellt sett man varit alldeles för försiktig. Det är bekvämt att luta sig mot myndigheter och expertisen men ibland måste politiken kliva in och ta ett steg längre, säger han.

Har stängt kommunala verksamheter

Sölvesborgs kommun beslutade bland annat redan den 10 mars att införa besökförbud på boenden. Något som regeringen införde nationellt först den 1 april.

Den 23 mars stängde man även bibliotek, fritidsgårdar och musikskolan för att förhindra spridningen av smittan. 

Båda besluten kvarstår fortfarande – och två månader senare är det många kommuner som tagit liknande steg. 

– Vi som politiker har ett ansvar för beslut som fattar och beslut som inte fattas. Vi kan inte i en extraordinär situation sitta och vänta på att myndigheterna ska landa i samma slutsatser som vi. Vi måste våga ta initiativ, säger Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborgs kommun.

Man har även gått ihop med två andra kommuner och gjort en större beställning av munskydd och annan skyddsutrustning från Kina. Ambitionen är att all personal inom ett par veckor alltid ska ha munskydd på sig. 

– De kommer i nästa vecka som det ser ut nu, säger Robert Lindén.

Bara en smittad på äldreboende

Han berättar att kommunen mest fått positiv respons men fått höra en del kritik i form från röster som menar att politikerna lägger sig i för mycket.

– Det har varit en del oenigheter. Att man inte tycker politiker ska lägga sig i att munskydd ska köpas in och så vidare.  Nu är det dock inte många dagar sedan myndigheterna gick ut med att det kunde vara bra att använda munskydd i vissa sammanhang, säger Robert Lindén. 

Man har även etablerat ett isoleringscenter i form av sex platser i en helt avskild byggnad på ett vårdboende där coronasmittade inom kommunens äldreomsorg ska vårdas.

– När man sedan har en brukare som är konstaterat smittad så har man en dialog med brukaren och de anhöriga om den kan tänka sig att flytta till det här isoleringscentret. Sedan inträder ett specialteam som har utbildats i hur man ska hantera smittade , säger Robert Lindén.  

Än så länge har endast en person av totalt över 1 000 brukare i äldrevården i kommunen smittats av covid-19, enligt Lindén. Den smittade har förflyttats till det särskilda boendet och ska nu vara på god väg att återhämta sig.

Kan inte ert låga antal smittade inom äldrevården bero på att ni inte har någon stor smittspridning i kommunen ännu?

– Delvis kan det göra det, men samtidigt finns det betydligt fler smittade – och avlidna – på äldreboenden i andra närliggande kommuner, säger Robert Lindén.

Går emot regionen

Robert Lindén menar att kommunen särskiljer sig från övriga länet såväl som Sverige.

– Region Blekinge ville samordna alla kommuner så att man gjorde likadant. Vi ville ta betydligt högre höjd. I kriser som det här när vi har så lite kunskap om hur lömskt viruset är måste man ta höjd, säger Robert Lindén.

Samstyret har ju uppmärksammats för att ta vågade beslut tidigare, har det en koppling till hur ni agerat?

– Jag vet inte om man kan göra den direkta kopplingen men det är möjligt att det är så. Vi har varit ett hårt bevakat styre ända sedan vi tillträdde. Vi har valt att stå på oss hela tiden vilket har gett oss en trygghet i oss själva. Vi är valda av våra kommuninvånare för att företräda dem och arbeta för deras bästa, säger Louise Erixon.

Kvällsposten har tidigare skrivit att om att väljarstödet för SD i Sölvesborg har ökat under coronakrisen – vilket går emot trenden nationellt. Johanna Beijer (S), oppositionsråd kallade då SD i Sölvesborgs agerande för ”signalpolitik”.

– Det är mycket signalpolitik. Det är lätt att säga att man vill att det ska vara ordning och reda i politiken. Det vill vi också, det är svårt att opponera sig mot, har Johanna Beijer tidigare sagt.

Hon tycker inte att Samstyret har bidragit till någon stabilitet i kommunen.

– Det är ett oerfaret gäng, det märks. De har bytt ganska många människor på ledande positioner. De lägger jättemycket förslag och ska förändra mycket, det är ganska stressande för tjänstepersonskåren, fortsatte hon då.

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV:

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!