Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sölvesborg går vidare med nej till nyanlända

Louise Erixon (SD) om styret i Sölvesborg
Kommunalrådet Louise Erixon (SD) har lotsat handlingsplanen genom fullmäktige och fortsätter att utmana staten.Foto: JENS CHRISTIAN
Sölvesborg säger nej till at ta emot nyanlända som fått uppehållstillstånd och kommunplacerats.Foto: JOHAN NILSSON/TT
Oppositionsrådet Johanna Beijer är mycket kritisk mot majoritetens plan som nu blivit verklighet.Foto: Socialdemokraterna

Nu har Sölvesborgs kommun gett klartecken till den omstridda ”handlingsplanen” på över 200 punkter – bland annat stopp för mottagning av nyanlända.

Planen fastslår även att ”slöja och liknande plagg inte ska förekomma på barn i kommunens barnomsorg”.

– Jag tycker inte att det är rimligt att staten prackar på kommuner nyanlända utan att överväga förutsättningar och fråga vad kommunerna vill, har kommunalrådet Louise Erixon (SD) sagt till TT.

Kommunfullmäktige i Sölvesborg tog planen som lagts fram av det så kallade samstyret – en allians mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala SoL-partiet.

Planen innehåller 220 punkter och berör allt från kommunala rutiner och näringslivsfrågor, till en generösare politik när det gäller utskänkningstillstånd.

Men det är punkterna som rör migration och integration som har fått mest uppmärksamhet – och mött mest kritik.

”Inte rimligt av staten”

– Jag tycker inte att det är rimligt att staten prackar på kommuner nyanlända utan att överväga förutsättningar och fråga vad kommunerna vill, har kommunalrådet Louise Erixon (SD) sagt till TT.

Louise Erixon har hänvisat till principen om det kommunala självstyret. Nu tänker kommunen utmana Migrationsverket och vägra ta emot kommunplacerade nyanlända.

– Vi vill inte låsa oss vid de kostnaderna och vi vill inte ha de utanförskapsområden som växt fram i andra kommuner. Istället vill vi agera innan det är för sent, säger Louise Erixon till Sveriges Radio.

”Gör problem av ingenting”

Kritiken har varit stenhård. Till Kvällsposten har oppositionsrådet Johanna Beijer (S) sagt så här apropå förbudet mot slöjor på barn inom barnomsorgen:

– Det finns ingen anledning att sätta ett sådant här förbud. Det är typisk Sverigedemokratisk politik, att göra problem av ingenting, att allt ska handla migration och begränsning av andra kulturer.

Men förslaget har nu alltså klubbats i kommunfullmäktige.

”Kommer inte att vinna”

Till Sveriges Radio P4 Blekinge säger dock Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, att kommunen inte kommer att vinna den striden.

– En välvillig domstol skulle kunna ta upp frågan. Men man kan inte hävda att det kommunala självstyret, som ju är en princip, slår ut befintlig lagstiftning.

– Skulle det fungera så blir det total anarki i landet. De kommer inte att vinna men däremot kanske skapa en politisk diskussion, säger Olle Lundin.

Ladda ner Kvällspostens app.