Solveig, 74, pluggar till jobb inom äldrevården

Adamos kritik mot svenska hanteringen under pandemin: Äldre har dött i onödan
Solveig Cappelen låter inte sin ålder hindra henne från vad hon vill göra.
Foto: Privat
Redan nu jobbar hon som timanställd på ett äldreboende. OBS: Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Solveig Cappelen är snart färdigutbildad undersköterska – som 74-åring.

Hon är med andra ord mer jämngammal med personerna hon ska ta hand om på äldreboenden än med de andra studenterna i hennes klass.

– Jag kommer nog att jobba till jag känner att, nej nu vill jag ha semester, säger hon.

När hon hade passerat 65 år gjorde Solveig Cappelen som de flesta andra. Hon gick i pension efter ett långt yrkesliv som bland annat journalist på Sydöstran och hade inte tänkt ändra på det.

– Jag började ta ut pensionspengar. Men sedan började jag fundera. Vad är egentligen livet för mig? Det är varje dag här och nu. Och jag älskar att lära mig nya saker, säger 74-åringen som bor i Kristianstad.

Jobbar och studerar samtidigt 

Hon bestämde sig för att börja jobba som personlig assistent, samtidigt som hennes intresse för yoga växte. För att hålla på mer med medicinsk yoga behövde hon läsa grundläggande medicin. 

Så hon satte sig i skolbänken och började vuxenutbildningen till undersköterska.

– När jag är klar tänker jag jobba som undersköterska, säger Solveig Cappelen, som också har berättat om sina studier i Kristianstadsbladet.

74-åringen har parallellt med studierna redan börjat jobba inom äldreomsorgen som timanställd på Frösunda i Sölvesborg.

– Jag kommer nog att jobba till jag känner att, nej nu vill jag ha semester. När det blir får vi se.

Hon ser åldern som en fördel

De personer hon tar hand om i jobbet är ofta närmare Solveig i ålder än vad hon är de andra studenterna på utbildningen. Hon berättar om en kvinna som sken upp när hon fick höra att Solveig var 73 år – nästan lika gammal som kvinnan själv.

Sin ålder ser hon som en stor fördel i yrket.

– Jag skulle önska att dagen då jag själv sitter på ett boende att jag får ta del av lyxen jag har med mig hemifrån. Det kan vara en god kopp te, något gott att äta eller musik. Att jag får vara den jag varit innan. 

– Jag vill inte ses som en äldre person som inte klarar mig själv längre. Jag vill fortsätta vara en äldre person som med lite hjälp klarar mig och tycker om livet, säger Solveig Cappelen och fortsätter:

– Hade det varit fler i min ålder inom vården tror jag det hade speglat av sig lite mer. Som ung har jag inte tänkt i de här banorna. Man måste ha med sig väldigt mycket av livet för att ha de insikterna.

TV: Hör bröderna berätta om mötet med vargen

Har du pluggat på äldre dar?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!