Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sol och vår på ingång – Skåne tappar en årstid

Enligt meteorologen Johan Groth är det varmluft över Atlanten och från Spanien som sveper in över Sverige och ger de höga temperaturerna. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vädret kommer samtidigt att vara högtrycksbetonat med idel sol på många platser under både fredagen och lördagen i Sydsverige.

Håll i hatten - efter en ljummen vinter i söder lurar våren plötsligt om hörnet.

Om meteorologernas prognoser slår in kan det bli meteorologisk vår på flera platser i Sydsverige redan i slutet mot den här veckan.

– Man kan utan vidare tala om ”vårfeeling”, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Årets vinter har blandat och gett beroende på var i landet man befunnit sig. 

I söder har snön och kylan mest lyst med sin frånvaro. Skåningarna runt kusterna har i stället fått hålla till godo med vertikala regn och stormbyar.

Inte vid något tillfälle har temperaturen heller sjunkit så lågt att landsändan haft någon meteorologisk vinter - det vill säga när dygnsmedeltemperaturen är som högst noll grader fem dygn i sträck.

Nu vänder i stället många ryggen mot det som varit och ser framåt mot våren.

– Skåningarna ser ut att tappa en årstid, man går från höst till vår, säger meteorologen Johan Groth.

Den meteorologiska våren infaller när dygnsmedeltemperaturen är högre än noll grader och lägre än tio grader sju dygn i sträck.

Tvåsiffriga tal

– Det finns stora möjligheter att våren infaller på flera platser i Sydsverige mot slutet av den här veckan, säger Johan Groth. På sina håll kan det handla om tvåsiffriga tal när det gäller temperaturen.

SMHI skriver på sin hemsida att det för årstiden är mycket milt väder i hela landet och att det på Götalands ostkust kan nå upp till tio grader. 

Under tisdagen väntas först rätt kyligt och vackert väder dominera dagen. På kvällen drar en front in västerifrån med molnkakor i släptåg. 

– Men bakom det finns en ny portion med mildluft som ger högre temperaturer från och med onsdagen, säger Johan Groth.

I till exempel Kristianstad väntas temperaturen nå upp till 9-10 grader på dagarna med flera plusgrader på nätterna.

Vädret kommer samtidigt att vara högtrycksbetonat med idel sol på många platser under både fredagen och lördagen i Sydsverige.

Varmluft från Spanien

Enligt meteorologen Johan Groth är det varmluft över Atlanten och från Spanien som sveper in över Sverige och ger de höga temperaturerna.

Reglerna säger att den meteorologiska våren inte får börja räknas förrän tidigast den 15 februari, alltså på fredag den här veckan.

Om temperaturen sedan sjunker räknas det ändå som att våren har kommit till respektive områden.

2018 anlände våren till utvalda platser i Skåne, till exempel Skanör, Kullaberg och Åhus just vid den här tiden på året.

Först en månad senare kom den till västra Skåne och i början av april till resten av Sydsverige. Den 11 april hade i praktiken hela landet meteorologisk vår. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!