Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sökte information om offren på nätet

Trez West Persson, 20, sköts ihjäl och hennes vän Xhafer Dani, 22, skottskadades. Nu har det framkommit att Peter Mangs ska ha sökt information om Xhafer Dani via en främlingsfientlig sajt. Foto: Joachim Wall och Ulf Ryd

Peter Mangs kartlade Xhafer Danis liv.

Han sökte även information om 22-åringen på den främlingsfientliga bloggen Politiskt Inkorrekt, som hängde ut Xhafer Dani med namn och bild.

I polisförhör vägrar han dock berätta varför han var så intresserad av 22-åringen.

- Jag har ingen kommentar, säger han.

Trez West Persson, 20, och hennes vän Xhafer Dani, 22, sköts med flera skott när de satt i en bil på västra Skrävlinge kyrkoväg i Malmö den 10 oktober 2009. Trez avled av sina skador medan Xhafer överlevde. Under utredningens gång har det framkommit att Peter Mangs hade kartlagt Xhafer Dani. Under polisförhören har Peter Mangs berättat att han samlade information om 22-åringen på Politiskt Inkorrekt, en främlingsfientlig blogg som publicerade namn och bild på misstänkta gärningsmän och fällda brottslingar med utländsk bakgrund.

På bloggen hängdes Xhafer Dani ut med både namn och bild och pekades ut som kriminell.

Blev avstängd

Kent Ekeroth, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, var en av personerna bakom Politiskt Inkorrekt. Han upplät sitt bankkonto åt personer som ville stödja den numera nedsläckta sajten.

När Expressen.se ringer upp Kent Ekeroth för att fråga om han har några kommentarer till det inträffade, blir svaret kort.

– Nej, säger han och lägger på luren.

Blev avstängd

Peter Mangs blev avstängd från Politiskt Inkorrekts chattsida för att ha utryckt sig negativt om judar, uppger en kamrat till Mangs. I förhören får han frågan varför han sökte information om och kartlade Xhafer Dani, men han vägrar svara.

- Ingen kommentar, säger Peter Mangs.

"Tömde hela magasinet"

Teknisk bevisning, bland annat tomhylsor och kulor, binder dock honom till den plats där de två hittades skjutna och dessutom ska Peter Mangs ska ha berättat för två vänner och en psykolog om skotten mot Trez West Persson och Xhafer Dani.

Enligt förhörsledaren ska Peter Mangs ha sagt till psykologen att han upptäckte parets bil stå parkerad på Västra Skrävlinge kyrkoväg. Mangs ska först ha lyst in i bilen och sedan dragit sig tillbaka. Trez och Xhafer ska då ha försökt starta bilen och köra därifrån men då ska han ha öppnat eld och tömt hela magasinet.

- Jag har ingen kommentar, säger Mangs.

Förhörsledaren frågar om det är så att Peter Mangs inte vågar stå för vad han gjort, men Mangs står fast vid att han är oskyldig.

- Jag förnekar dessa brott, så är det bra med det, säger han.