Sökte hjälp - mördade sin fru en månad efter

ÅTAL FÖR MORD. Lägenheten där den 44-åriga kvinnan dödades spärrades av. Den 52-årige mannen greps, misstänkt för mord på sin hustru.
Foto: Andreas Holm / Mikael Nilsson

Den 52-årige mannen i Lund hade varit både på S:t Lars och på sin vårdcentral och vädjat om att bli inlagd för sina psykiska besvär – men allt han fick var olika mediciner.

En månad senare dödade han sin fru med flera knivhugg hemma i lägenheten. Nu åtalas han för mord.

Paret hade varit gifta sedan 2011 och försökte nu bygga upp ett liv tillsammans och helst även skaffa barn. Men den 44-åriga hustrun hade svårt att bli gravid och stämningen i hemmet var tidvis ansträngd.

Det hjälpte inte heller att makens bror bodde i närheten och starkt förlitade sig på att 52-åringen skulle hjälpa honom med det mesta i tillvaron – även ekonomin. Nya frun irriterade sig på detta och var även en smula rädd för brodern.

Själv hade 52-åringen en längre tid känt sig ledsen och livstrött på grund av alla komplikationerna i familjelivet. Han hade både varit på S:t Lars sjukhus och på vårdcentralen och bett om att få bli inlagd på en psykiatrisk avdelning.

Men han hade skickats hem igen med mediciner – insomningstabletter, lugnande och antidepressiva. Alla burkarna är omsorgsfullt redovisade i polisens brottsplatsundersökning.

Tänkte ta sitt liv

Lördagen den 24 augusti hade paret varit ute och gjort olika ärenden och återvänt till lägenheten på Örnvägen på eftermiddagen. Vid 15-tiden var maken så illa däran att han tänkte ta sitt liv med kniv.

Han hämtade flera knivar och gick in i sovrummet. Men frun kom efter och försökte trösta och hjälpa honom. Då stack 52-åringen henne flera gånger i överkroppen.

– Jag mådde jättedåligt, säger han i polisförhören.

– Jag tror att jag stack henne också. Hon kom nära och jag ville skrämma henne för att hon inte skulle hindra mig.

Den 44-åriga kvinnan tog sig ut i hallen och öppnade lägenhetsdörren ut i trappuppgången. Sedan sjönk hon ihop på hallgolvet där hon senare hittades död. Under tiden försökte mannen både sticka och skära sig själv till döds.

Grannar ringde SOS om buller och höga skrik från parets lägenhet och kunde även se kroppar inne i bostaden när de försiktigt tittade in.

Inte för avsikt att döda

Mannen levde när polis och ambulans kom fram men kvinnan dödförklarades på plats. Dödsorsaken var ett knivstick i höger bröst som vållat svår inre blödning.

Mannen har sagt att han bara ville ta sitt eget liv och inte hade för avsikt att döda hustrun. Men åklagaren Ulf Hansson har beslutat åtala honom för mord – han "begick gärningen med uppsåt", heter det i åtalet.

En omständighet som väckt misstanke är att mannen på morddagen bokade en långresa för sig själv och brodern – men inte för sin fru.

Så vanligt är våldet

•Varje år dödas i snitt 17 kvinnor i Sverige av en man.

•Varje år uppger 2-3 procent av befolkningen att de har blivit misshandlade.

•En tydlig majoritet av våldsbrotten, både riktade mot män och kvinnor, utförs av män.•Förra året anmäldes nästan 30 000 fall av kvinnomisshandel. De flesta skedde i hemmet.

Män som dödar kvinnor

•Lugnet, Malmö den 17 februari 2012. En 47-årig man dödar sin exsambo med en bajonett utanför kvinnans skyddade boende - inför ögonen på parets två barn.

•Falkmansgatan, Malmö den 6 maj 2012. En 46-årig man skjuter ihjäl sin exfru med fem skott när hon håller på att parkera bilen utanför sin bostad.

•Södra Skolgatan, Malmö den 18 juli 2012. En 44-årig man misshandlar sin fru till döds - samtidigt som parets barn finns i lägenheten.•Friisgatan, Malmö den 30 juli 2012. En 61-årig man hugger ihjäl sin exsambo i deras tidigare bostad. (Källa: Tidningen City)

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!