Lunds universitet söker nu blivande mammor för studien. Foto: / OKÄNDLunds universitet söker nu blivande mammor för studien. Foto: / OKÄND
Lunds universitet söker nu blivande mammor för studien.  Foto: / OKÄND
"Vi kommer äntligen få ett svar på en fråga som debatterats länge." Foto: STEVE YEATER / AP"Vi kommer äntligen få ett svar på en fråga som debatterats länge." Foto: STEVE YEATER / AP
"Vi kommer äntligen få ett svar på en fråga som debatterats länge." Foto: STEVE YEATER / AP

Söker gravida – för att förstå sjukdomar

Publicerad

Forskare från Lunds universitet ska genomföra en unik studie på blivande mammor. 

Gravida kvinnors fysiska aktivitet ska registreras och glukosnivån i blodet ska mätas – för att förstå framtida sjukdomar.

– Blodproven som tas från mamman innebär ingen risk för vare sig mamman eller fostret, säger Helena Strevens, överläkare och forskare på Skånes universitetssjukhus, till SVT Nyheter Malmö

Forskningsprojektet går ut på att få svar på frågan om en blivande mammas livsstil kan påverka risken för att barn ska utveckla sjukdomar vid ett senare skede av livet. Det kan exempelvis röra sig om typ 2-diabetes, uppger SVT.

Med hjälp av ny teknik ska forskarna från Lunds universitet undersöka sambandet mellan den blivande mammans livsstil och barnets framtida hälsa. 

– Vi kommer äntligen få ett svar på en fråga som debatterats länge, säger Helena Strevens, överläkare och forskare på Skånes universitetssjukhus till SVT. 

"Ursprung tidigt i livet"

I ett pressmeddelande beskriver professorn Paul Franks från Lunds universitets Diabetescentrum vad studien kan leda till: 

– Många av de svåraste sjukdomar som drabbar vuxna, har sitt ursprung väldigt tidigt i livet. Genom att förstå hur en gravid kvinnas hälsa påverkar hennes barns arvsmassa, kan vi få unika insikter om de mekanismer som leder till sjukdom senare i livet.

Söker blivande mammor

Nu söker universitet blivande mammor mellan 25 och 30 år som vill delta i studien, enligt SVT Nyheter. Kvinnorna kommer att bära aktivitetsband under hela graviditeter som registrerar fysisk aktivitet.

Dessutom ska kvinnornas glukosnivå i blodet mätas med hjälp av en liten sensor. Studier visar nämligen att det finns DNA från fostret i den gravida mammans blod.

– Blodproven som tas från mamman innebär ingen risk för vare sig mamman eller fostret, säger Helena Strevens till SVT Nyheter.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag