Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofie om sextrakasserierna: ”Ska inte handla om mig”

Så startade metoo-rörelsen.
Sofie Linde ångrar inte att hon berättade om de sexuella trakasserierna.Foto: LISELOTTE SABROE / RITZAU

Sofie Lindes berättelse om hur blev utsatt för sexuella trakasserier av en kollega skapade en storm i den danska tv-branschen. 

Men nu är hon trött på att fokus riktas på henne.

– Vi har faktiskt lyckats göra detta till en fråga som tas på allvar och som det förhoppningsvis kan göras något åt, vilket kommer att göra skillnad för många kvinnor, säger hon till DR. 

Danska programledaren Sofie Linde, 30, berättade under en tv-sänd humorgala om hur hon genom åren i tv-världen blivit sexuellt trakasserad. Hon beskrev en specifik händelse från när hon var 18 år gammal och var på Danmark Radios julfest. 

– Då kommer den här stora tv-stjärnan fram till mig, tar tag i min arm och säger ”om du inte följer med ut och suger av mig så ödelägger jag dig och din karriär”. 

Uttalandet fick enormt stor uppmärksamhet och skapade en metoo-våg i Danmark. 1 615 kvinnor inom tv-branschen har skrivit på ett upprop för bättre förutsättningar och för att stötta Sofie Linde. 

Nu, tre veckor efter att allt startade, berättar hon om den omtumlande tiden efter tv-galan.

– Min känsla är helt klart att det har varit värt det, säger hon till DR. 

Men egentligen vill hon att fokus ska bort från hennes egen historia och riktas mot det strukturella problemet. 

– Jag försöker verkligen se till att det här inte ska fortsätta handla om mig och mina tankar, säger hon. 

– Vi har faktiskt lyckats göra detta till en fråga som tas på allvar och som det förhoppningsvis kan göras något åt, vilket kommer att göra skillnad för många kvinnor. 

Det var under en tv-sänd humorgala som Sofie Linde öppnade upp om sina erfarenheter.Foto: Skärmdump/TV2 Zulu

Branschen behöver hjälp

I fredags träffade Sofie Linde, tillsammans med flera andra kvinnor från branschen, Danmarks jämställdhetsminister Mogens Jensen. 

Efter mötet berättade Jensen att han kommer se över hur man med lagens hjälp kan få bort sexuella trakasserier från arbetsplatser. 

– Varje enskild chef har ett ansvar för att det blir kommunicerat på arbetsplatsen sexuella trakasserier och sexistisk kultur inte accepteras, säger han till Ritzau. 

Sofie Linde tror att tv-branschen har en lång väg att vandra.  

– Alla chefer har sagt att de erkänner att de har blinda fläckar och att de lovar att ta på sig arbetshandskarna, men jag tror att de blinda fläckarna gör att de inte kan göra tillräckligt för att ändra på kulturen, säger hon i programmet ”Presselogen” i TV2. 

Hon föreslår att tv-branschen behöver hjälp utifrån för att komma till rätta med problemen som alla kvinnor har vittnat om. 

– Kanske har det gått fel för många gånger redan. Om det tidigare fanns en tillit är den borta.

TV: Fler nyheter från Danmark

Under den senaste tiden har antalet konstaterade coronafall ökat.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!