Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofie, 48, umgås med Peter Madsen i fängelset

47-åriga "Sofie" berättar i BT att hon träffat Peter Madsen 20 gånger i fängelset. Foto: JENS N¿RGAARD LARSEN / RITZAU SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Peter MadsenFoto: DEADLINE PRESS

Kvinnorna har flockats kring Peter Madsen i fängelset.

En av dem är 48-åriga lokföraren Sofie - som ändå tycker att livstidsdomen är rätt.

– Jag har aldrig varit rädd att besöka honom. När jag går därifrån tänker jag redan på nästa möte, säger hon till danska tidningen BT.

Sedan Peter Madsen, 47, dömdes till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall har minst fyra kvinnor besökt honom i fängelset.

Flera av kvinnorna ska ha varit regelbundna gäster i anstaltens besöksrum. Under rättegångarna har de även setts sitta med i rättssalarna som moraliskt stöd

En av dem är 48-åriga Sofie, som nu träder fram och berättar i tidningen BT om varför hon överhuvudtaget väljer att träffa den omskrivna mördaren. 

– Han får mig att tänka, inte bara mentalt utan även om mänskliga ting i livet, säger hon i intervjun.

Hittills har Sofie hunnit besöka Madsen vid 20 tillfällen i fängelset. Hon har även tagit på sig uppgiften att sköta hans Facebook-sida och det var hon som sökte brevvänner till Peter Madsen.

Deidre King beskrevs som en av Peter Madsens vänner och vittnade även under rättegången i tingsrätten.Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

48-åriga Sofie är själv gift med en annan man sedan 15 år. Hon betonar att kontakterna med Madsen inte handlar om någon sexuell attraktion.

– Min egen man är inte imponerad. Han tycker jag kunde använda tiden bättre. Men ännu så länge har han inte sagt bestämt nej.

Redan i augusti förra året ansökte Sofie om att få möta Peter Madsen i fängelset. Två månader senare blev det verklighet.

Det var ungefär vid tiden för när polisen anträffade Kim Walls huvud och ben i Öresund.

Sofie minns att besöket var kraftigt övervakat. Peter Madsen hade en teckning på en raket med sig, som de talade om. Besöket varade i en timme.

– Jag tänkte efteråt att Peter fanns där fortfarande, säger hon och menar att han inte blivit ett monster.

 

Hade kontakt

Sofie hade redan på 1990-talet haft visst umgänge med Madsen. Vid den tiden hade Sofie utbildat sig till civilingenjör och kontakten togs genom en gemensam bekant på Danmarks Tekniska Universitet.

Sedan hade de ingen som helst kontakt med varandra under 20 år.

Långt senare följde Sofie precis som alla andra nyhetsrapporteringen om Madsen och ubåten. Inledningsvis trodde hon att dansken drunknat.

Efterhand kunde hon inte släppa tanken på att få träffa Peter Madsen i levande livet.

– Det är klart jag bryr mig om vad han gjort och det är fruktansvärt. Men där finns tillräckligt med människor som straffar honom för det. Jag är bara egoistisk och vill enbart ha den goda sidan av honom, säger Sofie till BT.

Ubåten Nautilus seglade ut med den svenska journalisten Kim Wall i augusti förra året. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon började besöka Peter Madsen i häktet redan under den period då rättegången pågick. Det betydde att hon för varje dag förstod allt mer om vad han gjort.

I rätten presenterades bevis för hur den svenska journalisten Kim Wall mördats, men också våldspornografiska filmer som han haft på sin dator. 

Dessa uppgifter påverkade inte relationen, menar Sofie.

– För mig finns fortfarande en god Peter, och så den andre. Jag har suttit med i rättsalarna och hört att han är både psykopat och narcissist. 

Sofie säger att Peter Madsen hon har ett utbyte av att träffa honom.

Människan bakom

– Jag besöker honom inte för att få spänning i tillvaron. Det handlar mer om att kunna konstatera att det finns en människa bakom det som ska vara ett monster, säger hon

Sofie berättar i intervjun att hon tidigt insåg riskerna med att umgås med Madsen i fängelset.

Både familj, vänner och arbetsgivare blev informerade om att hon en dag riskerade att hamna på tidningarnas förstasidor, stämplad som en mer eller mindre galen person.

I BT:s intervju väljer hon att framträda på bild framifrån, fast med fingerat namn så att ingen ska kunna söka henne i bostaden.

Sofie säger också att hon har ett behov att sätta ett ansikte på de kvinnor som nu umgås med Madsen.

Livstid rätt

– Det är inte tal om unga läckra blondiner som söker hans vänskap och vill ha sex med en tillfällig kriminell. Det ligger på ett djupare plan än så.

Sofie understryker att hon anser att livstidsdomen mot Peter Madsen är rätt.

– Jag har aldrig varit rädd för honom. I samma ögonblick som jag lämnar fängelset brukar jag tänka att jag vill dit igen, säger hon.