Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofie, 20, startade eget företag mitt i pandemin

LAS: Vad händer nu egentligen?
Sofie Karlsson säger att hon inte behöver ta studielån tack vare att hon jobbat så mycket tidigare.
Foto: Privat
Sofie Karlsson kommer från Ronneby men flyttade till Göteborg för att studera.
Foto: Privat

Sofie Karlsson, 20, nöjer sig inte med att bara plugga.

När hon tvingades till distansundervisning under våren passade hon och föräldrarna på att ta över ett konkursdrabbat företag – som hon nu driver själv.

– Jag hade egentligen inte tänkt att jag skulle starta företag vid så här ung ålder, säger Sofie Karlsson.

Företaget heter Home by Sweden och fokuserar på att sälja heminredning från stora leverantörer. I april gick det i konkurs under de tidigare ägarna som har haft sin bas i Älmhult.

Samtidigt satt Sofie Karlsson hemma hos föräldrarna i Ronneby och såg det som en stor möjlighet.

– Jag har alltid varit intresserad av inredning och företagande, så det kändes bara så himla rätt när jag såg det, säger hon.

”Det var lite nervöst”

Hon och föräldrarna köpte konkursboet, och i slutet på september kunde webbshopen öppnas på nytt med samma namn men under Sofie Karlssons regi, vilket Blekinge Läns Tidning även har skrivit om.

– Det har gått bättre än förväntat. Från början var det lite nervöst att folk kanske inte skulle ta mig eller företaget så seriöst. Jag hade egentligen inte tänkt att jag skulle starta företag vid så här ung ålder, men jag har alltid haft som mål att någon gång kunna jobba för mig själv, säger hon.

Studerar på distans

Sedan tidigare studerar hon på Handelshögskolan i Göteborg med inriktning finansiell ekonomi. Sedan i våras studerar hon på distans på grund av coronapandemin.

– Det har blivit många sena kvällar med pluggande nu. När jag väl pluggar nu måste jag vara mer effektiv, och det har hittills gått väldigt bra. 

Vad vill du ge för råd till andra unga personer som vill starta eget företag?

– Egentligen vill jag bara säga, kör! Men fundera också lite extra och tänk över vad du vill göra. Har man en plan och något man brinner för ska det inte finnas några hinder. Det är nog lätt att få en bild av att företagande bara är kul och glamour, men det ligger väldigt mycket jobb bakom. 

TV: Se Annas reaktion på att hon blivit miljonär: ”Herregud!”