Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofia startade surfingskola – som första kvinna i världen

Foto: Privat

Sofia Hilton är den enda kvinnan i världen som driver en certifierad Kiteskola för surfentusiaster.

Verksamheten tog sina första stapplande steg redan när Sofia lämnade Stockholm och gjorde Öland till sitt nya hem. 

– Det är fantastiskt kul att lära ut. Det är härligt att se glädjen hos en person som gör sina första åk, säger hon.

Intresset för kitesurfing föddes egentligen mest av en slump.

Sofia Hilton och en kompis lämnade Stockholm för en kort tur ner till Öland, där kompisen skulle gå en kurs i just kitesurfing. 

– Första gången jag såg det var 2009, innan dess hade jag aldrig hört talas om det. Men jag fastnade direkt och tyckte det var häftigt med krafterna och vindarna. Sedan var det lite läskigt också, jag har fortfarande stor respekt för havet, säger Sofia Hilton, som blev förälskad i sporten på en gång, och för tre år sedan drog i gång sin egen kiteskola:

– Det är ju lite lustigt för jag blev ihop med instruktören, och då började det med att jag hjälpte till på den kiteskolan där jag själv gick. Sedan blev den nedlagd när vi fick en son ihop, vi hade inte riktigt tid. 

– Men så av någon anledning snubblade jag in på Saxnäs Camping, där jag började ha ”prova på” kurser i kitesufring. Efter det drog jag i gång med egen kiteskola på Öland.

Kitsurfing är en i Sverige förhållandevis ny sport.Foto: Privat

Kommer arrangera ett tjejcamp

Tidigare under våren blev Öland Kiteskola internationellt certifierad, vilket Barometern var först att berätta om.

När Sofia Hilton ställde frågan till International Kiteboarding Organization, IKO, hur många av de andra skolorna som startades av kvinnor blev svaret att hon var den allra första.

– Ja, det är mest killar som är involverade. Men här till mig har det kommit en del kvinnor, även i min ålder. Det tycker jag känns skoj, säger Sofia.

Redan nästa vecka kommer Sofia arrangera ett tjejcamp – än så länge ser det ut som 17 personer kommer delta. Sofia hoppas på gott om vind på Öland, så förutsättningarna för lite kitesurfing blir så goda som möjligt.

För det är just det, när andra efterlyser solsken och värme – då vill surfarna gärna ha kuling och blåst.

– Vi har gynnsamma förutsättningar här på Öland. Det är inte bara en avlång ö, det är en smal ö också. Det gör att om vi har dåliga vindar på ena sidan kan vi åka över till den andra om vindarna är bättre där. Resan över tar ju bara en kvart, säger Sofia.

Kitesurfing är en form av segling för en ensam person, som står på en bräda.Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Deltog i Swedish Open

Som idrott är kitesurfing förhållandevis nytt. Det föddes runt 90-talet, och dök upp i organiserad form i Stockholm under början på 2000-talet.

Sporten har beskrivits som en blandning mellan segling och wakeboarding. 

Utövaren står på en bräda som är kopplad till en svävande drake. Ju hårdare vindar, ju högre hopp och snabbare tempo.

– För några år sedan var jag med i ett Swedish Open i TT Kiterace med tre deltävlingar. En deltävling var här på Öland, så det var mest en kul grej. Jag är ju inget proffs, men jag tror jag kom trea på damsidan, säger Sofia.

Tredjeplatsen ser däremot inte ut att följas upp av några nya tävlingsinsatser, berättar Sofia. 

Den mesta av hennes arbetstid på Kiteskolan går nämligen ut på att ge kurser. Ibland kan det bli tal om riktigt långa arbetsdagar, inte minst när dubbla kurser står på schemat.

– Men det är fantastiskt kul att lära ut. Det är härligt att se glädjen hos en person som gör sina första åk, säger Sofia. 

SE FLER NYHETER: Lauras succé på sociala medier: ”Jag har 99 olika personligheter”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!