Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sofia skulle köpa barnvagn – avslöjade säljarens bluff

Sofia Engström förstod ganska snabbt att ”säljaren” försökte lura henne. Foto: Privat
Foto: Privat

Sofia Engström trodde att hon hade hittat den perfekta sittdelen till sin barnvagn. 

Men när hon bad säljaren om fler bilder blev hon ordentligt förvånad. 

– Jag är glad att hen inte var så duktig på att luras, säger Sofia om händelsen som Nyheter 24 tidigare berättat om.  

Nu larmar även polisen om att tillvägagångssättet är vanligt bland bedragare. 

Sofia Engström från Gnosjö hade precis köpt en ny dubbelvagn till sina barn. Men när hon insåg att familjen snart skulle behöva en sittdel till vagnen la hon ut en efterlysning på olika Facebooksidor för begagnade varor, vilket Nyheter 24 var först att skiva om. 

En person nappade och skrev att denne hade just vad Sofia var ute efter. 

– Jag fick en bild på en sittdel. Men det var inte färgen jag ville ha. Men då sa personen att hen skickade fel bild och påstod sig ha just den jag sökte, säger Sofia. 

Annonsen som Sofia lade ut för för att visa vilken sorts sittdel hon sökte. Foto: Privat

Sista bilden blev skrattretande

Sofia fick då en ny bild. Men den var så suddig och när Sofia bad om fler var de också av väldigt dålig kvalitet, vilket fick Sofia att bli misstänksam. 

Därför började hon googla. 

– Då hittar jag en gammal annons på sittdelen från 2018. Jag skickade det till personen, som verkade vara helt chockad och skrev att hen inte förstod varför det blev så, säger Sofia.

Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump

Personen erbjöd sig att ta nya bilder och skicka. Sofia hade vid det här laget blivit ganska säker på att den påstådde försäljaren inte hade ärliga intentioner utan försökte lura henne. Men det blev än mer tydligt – på ett närmast komiskt vis – när nästa bild kom. 

– Det var min bild, den jag använde i annonsen. Bilden som personen alltså sett när hen tog kontakt, säger Sofia och fortsätter: 

– Jag förstod ju när hen skickade de första bilderna att hen försökte luras, men när hen skickade min bild undrade jag om det var seriöst eller om någon drev med mig.

Foto: Skärmdump

Flera som råkat ut för liknande

När Sofia avslutat konversationen, där hon ifrågasatte säljaren, lade hon ut bilder av den i en grupp på Facebook, både för att varna andra och för att hon tyckte det hela var så skrattretande. 

– Efter det så kände jag direkt att jag måste lägga ut detta och dela med mig för det var så roligt. Och jag verkade inte vara ensam om att tycka det, säger hon. 

Efter att hon lagt ut berättelsen har flera hört av sig. En person har sagt till Sofia att de första bilderna som skickades är hennes gamla bilder från när hon sålde sin sittdel till vagnen. Och enligt flera andra har samma person utsatt även dem för bedrägeriförsök, vilket fått Sofia att överväga en polisanmälan. 

– Jag är glad att personen inte var så duktig på att luras, hade bilderna varit bra kvalitet och mer trovärdiga så hade vi gått på det och förmodligen betalat, men inte fått nån sittdel. Så i fortsättningen är vi mer försiktiga, säger Sofia.

Polisen: Jättevanligt

Att personer använder andras bilder för att luras och få pengar skickade till sig är ett av de vanligaste områdena Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter arbetar med.   

– Det är verkligen jättevanligt och vi får många anmälningar om att folk försöker lura – eller har lurat – personer på detta sätt. Det kallas annonsbedrägeri och är ett jättestort område vi arbetar med, säger han. 

Han tipsar om en enkel metod för att kontrollera om säljarna verkligen har saken de säljer: 

– Högerklicka på bilden och tryck på ”sök på Google efter bild” för att se om bilden finns någon annanstans på webben. Då ser du direkt om det är något skumt, tipsar han. 

Bedrägerimetoden används av personer på de flesta sajter och sidor där begagnat köps och säljs, enligt Jan Olsson, men på sidor som Blocket arbetar man mer med säkerhet för att minska riskerna. 

– På Facebook blir det mer och mer att folk råkar ut för sådant här, medan man jobbar mer på andra sajter med lösningar för att minska riskerna, säger han.

Så skyddar du dig från att bli lurad

Att handla på internet eller köpa någonting av en privatperson medför risker. Tänk därför på: 

Betala aldrig i förskott om du handlar av privatpersoner.

Var vaksam om motparten stressar dig att slutföra affären.

Använd kända och etablerade betalningstjänster när du handlar på internet.

Att säljaren lämnar ut sitt person- eller kontonummer skyddar dig inte från att bli lurad.

Lämna aldrig ut ditt bankkontonummer. Du vet inte vem som sätter in pengarna och du kan bli återbetalningsskyldig.

Postförskott är osäkert. Du har sällan möjlighet att kontrollera paketets innehåll innan du betalar för det. Men öppna gärna paketet redan på uthämtningsstället.

Begär originalkvitto, legitimera säljaren och skriv ett köpekontrakt.

Källa: Polisen