Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofia Lundell håller Rockhead Art öppet

Sofia Lundell håller öppet på Rockhead Art hela sommaren.
Foto: Jens Christian / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Arbetsfördelningen mellan makarna Lundell är följande: Ulf målar. Sofia sköter resten.
Foto: Christer Wahlgren / FOTOGRAF CHRISTER WAHLGREN
Hararna från i våras har fått ge vika för självporträtt.
Foto: Jens Christian / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Hararna från i våras har fått ge vika för självporträtt.
Foto: Sofia Lundell

Ulf Lundells tavlor lockar stora skaror till galleriet på Fabriksgatan i Simrishamn.

I sommar håller Sofia Lundell dörrarna öppna till Rockhead Art.

– Det gick väldigt bra på konstrundan och det märks nu efter midsommar att turisterna börjar komma hit, säger Sofia Lundell.

Det blev närmast kaotiskt när tusen personer ville komma på vernissage samtidigt under konstrundan 2015. Rockhead Arts välbesökta vernissage vittnade om ett stort intresse för konstnären och musikern Ulf Lundells måleri. Årets upplaga blev inte lika intensiv. Mycket folk kom, men också en drös av goda vänner som hjälpte Sofia Lundell att hålla ställningarna.

– De var fantastiska och roddade så att jag hann prata med besökarna. Det gick bra och jag är jättenöjd!

Mycket självporträtt

Efter succén på konstrundan insåg både Ulf och Sofia att de kunde fortsätta hålla galleriet öppet under hela sommaren. Sofia håller ställningarna på Fabriksgatan och Ulf målar i ateljén i Svinaberga. I våras var det mycket ilskna harar på dukarna. Än så länge verkar inte hararna vilja lämna Ulf i fred, även om det blir en del annat.

– Det är fortfarande en del harar men också mycket självporträtt. Och jag måste säga att jag är imponerad! Det är otroligt att man kan fånga sig själv med några få penseldrag.

Sista helgen i september stänger galleriet för säsongen.

– Då blir det en happening kan vi avslöja, samma helg som det är äppelmarknaden i Kivik. Förra året blev det en omvänd vernissage och Ulf firade 40 år som artist, med 40 procent rabatt på konsten. I år blir det något annat, som fortfarande får vara en hemlighet.

"Är du släkt med Ulf Lundell?"

Sofia flyttade ner till Ulf på Österlen för fem år sedan. Från stora Göteborg till lilla Svinaberga. Numera är hon kär i naturen, djuren och lunken.

– Åkrar, gräs och fåglar, det ser jag mycket hellre än bilar och gathörn. När suget kommer åker man till Köpenhamn och strosar, men när man kommer hem är det så himla skönt. Jag är färdig med att bo en i stortstad.

2014 blev Ulf och Sofia äkta makar efter en enkel ceremoni i stadshuset i Simrishamn. Innan dess hette Sofia Möller i efternamn. Då kom folk fram och frågade om hon var släkt med Thomas Möller, före detta president i Hells Angels.

– Nu när jag heter Lundell frågar folk om jag är släkt med Ulf Lundell, skrattar Sofia.


Sugen på ett besök hos Rockhead Art? Under juli och augusti håller galleriet öppet onsdag till söndag 11-16. Fabriksgatan 1, Simrishamn.


Här hittar du alla Kvällspostens härliga semestertips från Sydsverige!

Sofias önskelista

– Ofta har ju gallerier öppet samma tider som oss. Det är svårt att hinna besöka andra konstnärer och gallerier, men i sommar har jag som mål att hinna med tre stycken.

Galleri K i Kåseberga. Det drivs av en kvinna som heter Karin Anker. Hon målar klassiska romantiska landskap, med hav och fält. Det är jättevackert. Galleri K är nummer ett på min lista.

Fabriken, i Bästekille. Fabriken ligger i en ättehäftig lokal som ser ut som en hangar typ. Den bygden är lite mystisk och okänd, få stannar till där. I sommar ställer två fotografer ut, som båda verkar väldigt spännande, de heter Denise Grünstein och Agneta Ekman. Sen har de även en konstnär, Bo Trankell som målar och en norsk skulptör som heter Bård Breikvik.

Wanås. Det är ju inte Österlen, men Wanås det verkar så häftigt! Jag älskar när man kombinerar konst, natur och historia. I år har Rafael Gómezbarros skulpterat myror som klättrar på slottsfasaden! Det verkar som en perfekt dagsutflykt. Jag tänker att jag vill vara där en hel dag!

Mer konst på Österlen

Brösarps konsthall, Höjerensvägen 4, Brösarp

Lördag-söndag, 12-16

Mellan 16 juli - 21 augusti visar Ann Makander vald grafik från åren mellan 1979-2016. Verken sträcker sig från abstrakta flätbilder till havsmotiv och spår av mänsklig närvaro på 60-tals filtar.

Jan och Elisabeth Hallström, Norra Björstorp 707, Brösarp

För öppettider ring 0705-34 27 48

Jan Hallström gör abstrakta målningar på metall och Elisabeth Hallström arbetar med bilder på keramiska plattor.

Tjörnedala konsthall, Baskemölla, Simrishamn

Tisdag-söndag, 12–17

Under sommaren visas två utställningar på Tjörnedala konsthall. Under utställningen Horisont deltar flera konstnärer som alla arbetar kring begreppet horisont - det vi själva ser och upplever och den värld där vi är medvetna om våra handlingar. Från den 30 juli kan du se verk av Maria Björklund, Pia Ranslet och Cagla Tanyolac.

Österlens glashytta, Norra Björstorp 121, Brösarp

Torsdag-söndag, 11-17

Sommaren är på ingång med stormsteg och odlingarna runt Österlens Glashytta tar form. Blommor, grönsaker, frukt och bär. Naturen bjuder på en mångfald och har helt släppt på alla hämningar. Den bara sprutar ut sig växtlighet. Österlens Glashytta öppnar årets andra utställning med vernissage.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!