Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofia Jupither ger oss en psykologisk Tosca

REGISSÖREN OCH TOSCA. Simge Büyükedes är en av de som spelar Tosca i uppsättningen. Här tillsammans med regissören Sofia Jupither.Foto: Katja Tauberman / Malmö Opera

Floria Tosca gör uppror. Hon väljer kärlek och konst framför barn och giftermål.

Nu spelas en psykologiskt stark Tosca upp på Malmö opera.

– Det går att dra paralleller från Toscas berättelse till alla städer och samhällsstrukturer, säger regissören Sofia Jupither.

Ett drygt sekel efter operan Toscas urpremiär i ett politiskt oroligt Rom ser vi samma triangeldrama utspela sig i ett oroligt Malmö. Det är en politisk thriller som sätter människoöden på spel – det går så långt att det slutar i död. Huvudrollen Floria Tosca gör normbrytande val och väljer kärlek och konst framför barn och giftermål. Berättelsen kring Tosca är högaktuell även i dag, vilket är både förvånansvärt och sorgligt, konstaterar regissören Sofia Jupither. 

– Det går att dra paralleller från Toscas berättelse till alla städer och samhällsstrukturer. Det handlar om människor som lever i ett förtryckande system, det händer väl tyvärr också i Malmö. 

Första gången Sofia såg en uppsättning av Tosca var hon 14 år gammal och blev totalt golvad. De dramatiska och känsloväckande melodierna, kvinnoporträttet och hur mänskligheten gestaltas - omständigheter kan få oss att göra mycket mer än vad vi anar.  

Tosca - en riktig klassiker

Floria Tosca är en högt uppsatt sångerska som drömmer om ett hus på landet och vara fri tillsammans med sitt livs kärlek, Cavaradossi. Det är oskyldiga drömmar som får en helt annan vändning. Scarpia, den onde polisen, försöker sätta stopp för Toscas och Cavaradossis romans. 

DE MÖTS VID KORSET. Skådespelarna Dimitris Paksoglou, Cavaradossi, och Tosca Lianna Haroutounian.Foto: Jonas Persson / Malmö Opera och Musikteater AB
MUSIK OCH GLÄDJE. Malmö operas barnkör medverkar i Tosca, här tillsammans med Bengt Krantz.Foto: Jonas Persson / Malmö Opera och Musikteater AB

– Klassiker är ju klassiker av en anledning. De är alltid aktuella vilket är rätt hemskt, att mänskligheten i princip inte har utvecklats mer, säger Sofia.   

Tosca beskriver en ideologisk makt som fortfarande lever kvar idag. Vad är socialt accepterat och vad är normbrytande? Att leva under förtryck är en tragisk verklighet vi lever i. Precis som den uttjatade frågan om hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch. 

– Jag kan inte räkna på hur många gånger jag har fått frågan om hur det är att vara kvinnlig regissör i min bransch. Jag så otroligt trött på den. Jag hade faktiskt ett uppehåll då jag vägrade svara på frågan under tiden jag regisserade Henrik Ibsens Ett dockhem. Och, ska vi vara helt ärliga; hade vi ställt samma fråga till en manlig regissör? fortsätter Sofia.

Regissören ger publiken en tankeställare

– Jag är humanist och jag vill se oss människor för vad vi är och inte vilket kön vi har. Efterfrågan på kvinnor i min bransch blir allt större, men ibland av fel anledning. Det händer att de efterfrågas för att de är kvinnor och inte på grund av deras kompetenser. Det blir så otroligt könsfokuserat.   

Med Toscas budskap och berättelse som är högst aktuell hoppas Sofia på att publiken tar med sig en tankeställare och en påminnelse.

– Det viktigaste som Tosca förmedlar är insikten om hur ett förtryckande system gör att vi tvingas ta ställning. Det personliga blir politiskt. Jag vill att vi kommer ihåg att stå upp för oss själva, vi är alla människor. Även den onde Scarpia föddes med goda avsikter. Våra förutsättningar, vår bakgrund och våra omständigheter visar sig i våra handlingar. Jag vill tro just det, att ingen föds ond.  

Tosca

PREMIÄR: 20 dec.

Spelas till 16 feb 2020.

PLATS: Storan.

LÄNGD: ca 2 tim 45 min (inkl paus).

SPRÅK: Italienska, alla föreställningar textas på svenska och engelska.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!