Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofia är ensam kvinna – nu söker hon kolleger

Sofia Löveborn, 39, är ensam kvinna bland Försvarsmaktens dykare. Nu vill hon locka fler kvinnor till yrket.
Sofia Löveborn är Försvarsmaktens enda kvinnliga dykare.
Foto: PRIVAT
Tjejerna som deltog fick med Sofia som instruktör prova att dyka och göra några av fystesterna.
Foto: FÖRSVARSMAKTEN
På Tjejträffen fick tjejerna besöka HMS Belos och en av ubåtarna.
Foto: FÖRSVARSMAKTEN

Sofia Löveborn, 39, är ensam kvinna bland Försvarsmaktens dykare.

I fredags instruerade hon dykintresserade kvinnor på Första ubåtsflottiljens Tjejträff i Karlskrona.

– Många kanske skräms av de tuffa kraven, men man måste inte vara någon super woman för att klara fystesterna, säger Sofia.

Sofia Löveborn arbetar som instruktör på Dykeri och Navalmedicinska Centrum, DNC, på Sjöstridsskolan i Karlskrona. Trots att könsfördelningen inom marinen generellt sett är högre än inom andra delar av Försvarsmakten, är Sofia den enda kvinnliga dykaren. 

– Jag vet att det funnits någon kvinnlig dykare tidigare, men just nu är jag den enda kvinnan. Det hade verkligen varit positivt med fler kvinnliga kolleger! Genom att visa att jag finns och vad jag jobbar med hoppas jag att kvinnor ser att det inte är omöjligt.

Inga orimliga krav

I fredags bjöd Första ubåtsflottiljen in till sin första tjejträff. Tjejerna som deltog fick veta mer om tjänsterna på flottiljen, besöka en ubåt och laga en trerättersmiddag i byssan tillsammans med kockarna på HMS Belos.

Med Sofia som instruktör fick de prova på att dyka och göra några av fystesterna.

– Många hade frågor om testerna. De är såklart tuffa krav, men de är inte orimliga. Jag själv är 39 år och har två barn och det finns ju många yngre tjejer som är vältränade. Som dykare gäller det framför allt att ha en god vattenvana och trivas och vara bekväm i vattnet. 

"Den här kvällen blev lite mjukare"

Amanda Liljekvist är rekryteringsofficer och har varit med på flera tjejträffar och hon tror dels att kvinnor vill ha mer information när de väljer yrke, dels är de oroliga att det är väldigt tuff stämning inom Försvarsmakten.

– Under grundutbildningen är det givetvis mycket kring att man ska lära sig att bära uniform, föra sig korrekt och bli en soldat. Den här kvällen blev något mjukare. 

Försvarsmaktens enda kvinnliga dykare

Namn: Sofia Löveborn

Ålder: 39

Bor: Karlskrona

Gör: Instruktör på dykarskolan i Karlskrona

Familj: Man och två barn

Nätverket Noak

Noak står för Nätverk officer anställd kvinna och är ålagt att finnas på alla förband inom Försvarsmakten. Noak i Karlskrona drivs av bland annat Frida Linehagen, officer på Sjöstridsskolan.

– Vi arbetar för positiva attityder - vi vill sprida att kvinnor trivs på jobbet, för att fler kvinnor ska våga söka, trygghet och gemenskap bland kvinnorna på arbetsplatsen och som en referensgrupp för de högsta cheferna.

Karin Selåker Hangasmaa, karin.selaker@kvp.se

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!