Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Personalens protest mot nya namnet: "Förtryck"

Personalen, Eva Danell, Kristina Jansner, Malin Pettersson, Mari-Louise Magnusson, Anki Nilsson och Anna Rundgren, på Sockertoppens förskola är inte nöjda med sitt nya namn. Förnedrande, menar de.
Foto: Henrik Lindahl/Skånska Dagbladet
Ett par klassiska sockertoppar.
Foto: Colourbox

”Hej, det är sockertoppen Gull-Britt, vem är det jag talar med?”

Så kan det komma att låta om du ringer till Slottsparkens förskola i Örtofta – politikerna har nämligen döpt om förskolan till just Sockertoppens förskola.

Personalen tycker att det nya namnet är nedvärderande, och de har stöd av sin chef.

– De har protesterat. Vi har vårt ledord ”alla likas värde” och de känner att man inte har blivit hörd, säger förskolechefen Gull-Britt Swenson.

Slottsparkens förskola i Örtofta har bytt namn. Politikerna i Eslövs kultur- och fritidsnämnd har nu beslutat att döpa om förskolan till Sockertoppens förskola. Ett bra namn tycker man, som knyter an till bygdens sockerbruk.

Men det tycker inte förskolans personal.

– De känner sig inte bekväma med namnet. De tänker på genusfrågor, det här är ett kvinnodominerat yrke och man använder namnet på olika sätt, som ”Kom här min lilla sockertopp”, Gull-Britt Swenson.

”Vill att man lyssnar på oss”

”Sockertopp” är en gammal sunkig raggningsreplik som nedvärderar och objektifierar kvinnor, menar man. Dessutom, menar personalen, för en sockertopp tankarna till en fallossymbol. Nu har en konflikt blossat upp, något som Skånska dagbladet var först med att rapportera om.

– Man kan säga att ”så sa man på 1800-talet”. Men jag tycker att personalen ska känna sig bekväm med namnet. Och de tycker att det är lite förtryck.

Trist också, tycker personalen, med ett sötsliskigt namn med tanke på förskolans profil.

– Vi är en sockerfri förskola och vi jobbar mycket med hållbar framtid, vegetarisk mat och så vidare, säger Gull-Britt Swenson.

Personalen har fått med sig en stor andel av föräldrarna på förskolan. 

Enligt Anna Rundgren som arbetar på förskolan handlar det helt enkelt om att man vill att de som bestämmer ska lyssna på personalens åsikt.

– Vi ligger inte sömnlösa för det här namnet. Men vi vill säga vad vi tycker och vi vill att man lyssnar på oss, säger hon.

Christine Melinder (M) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Eslövs kommun.
Foto: Eslövs kommun

Kommer tas upp på möte

Christine Melinder (M) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Eslövs kommun.

– Det har varit ett positivt namn för många som bor här. Men personalen är inte från Örtofta.

Hon har svårt att förstå personalens reaktion.

– Och jag har aldrig hört uttrycket sockertopp som något nedvärderande. Många unga i dag vet nog inte vad det står för.

Christine Melinder kommer dock att ta upp frågan i nämnden.

– Att det skulle vara nedvärderande som en raggningsreplik eller något har jag aldrig förstått. Men det är klart att jag tar mig till vad de säger och jag kommer att lyfta det på nästa nämndsmöte i april.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!