Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Socialtjänsten ska utreda om mamman fick rätt stöd

Mamman i Tormestorp misstänks för mord på sina två barn, dokument visar att mamman nyligen ansökt om ensam vårdnad.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Socialtjänsten ska utreda sitt eget arbete och se om mamman och barnen fick rätt stöd.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Socialtjänsten ska utreda sitt eget arbete och se om mamman och barnen fick rätt stöd.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Socialtjänsten i Hässleholm gav mamman och hennes två barn skyddat boende i maj. Skälen var att mannen varit svartsjuk och kontrollerande, enligt dokument som skickats in till tingsrätten. 

Den 7 juli ställde mamman sig tillsammans med barnen på spåret – polisen misstänker att kvinnan avsiktligt tog livet av sig och sina barn.

Nu ska socialtjänsten utreda sitt eget arbete kring familjen. 

– Det är brutalt att någon ser detta som enda utvägen. Det är fruktansvärt för alla inblandade. Familjen det berör men även för lokföraren i sådana här händelsen, säger Anders Iversen, tf förvaltningschef. 

I början av juni stod en mamma och hennes två små barn på tågspåret i byn Tormestorp utanför Hässleholm när tåget kom. Alla tre dog på plats och polisen utreder mord på de två barnen. 

Kvinnan och barnens pappa låg i skilsmässa. Handlingarna från tingsrätten som Kvällsposten tagit del av målade upp en destruktiv relation. Skilsmässoansökan skickades in till tingsrätten i juni.

Kvällsposten har tidigare berättat att kvinnan tillsammans med barnen flyttade från parets gemensamma bostad i maj. Hon hade sedan en tid tillbaka även skyddade personuppgifter, och hade ansökt om ensam vårdnad om barnen.

Frilagt Hässleholm var först med att rapportera att socialtjänsten ville göra en utredning för att se om mamman och barnen fått rätt stöd. Anders Iversen, tillförordnad förvaltningschef på socialförvaltningen i Hässleholm, säger att syftet med en intern utredning är att se om förvaltningen begått några allvarliga fel. 

– Då anmäler vi det till Inspektionen för vård och omsorg som tittar på om vi borde ha handlat på ett annat sätt. 

Utreder sig själv och gör en analys 

När socialtjänsten utreder sig själv går förvaltningen igenom dokumentation av fallet och de involverade handläggarna. 

 – Vi tittar på vad vi har gjort, vilka beslut som fattades och på vilka grunder de fattades. Av det materialet gör vi en analys där vi tittar på vad som gjordes rätt och vad som gjordes fel, säger Iversen.

Inte alla fall inom socialtjänsten sätts under utredning, men i de allvarligare fallen tittar förvaltningen på hur ärenden behandlats.

– Det betyder inte att det med säkerhet blir en lex Maria-anmälan. 

”Brutalt att någon ser detta som enda utvägen”

Den tillförordnande förvaltningschefen tycker att händelsen är ”oerhört tragisk”. 

– Det är det ju oavsett om det är ärenden som vi på socialförvaltningen är involverade i eller inte. Det är brutalt att någon ser detta som enda utvägen. Det är fruktansvärt för alla inblandade. Familjen det berör men även för lokföraren i sådana här händelsen, säger Anders Iversen. 

Socialtjänsten väntar, precis som polisen, på den rättsmedicinska undersökningen som ska ge en slutlig och formell identifiering av olycksoffren. 

TV: SE FLER NYHETER