Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialnämnd förlorade mot Ystadsföräldrarna

Historien om barnen i Ystad – Detta har hänt.
Föräldrarna trädde fram i ett reportage i TV4:s program Kalla fakta.Foto: TV4 / TV4
Familjen har levt på en avstyckad gård utanför Ystad.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Socialnämnden misslyckades stoppa att Ystadsföräldrarna ska få tätare kontakt med sina tvångsomhändertagna barn.

Två av barnen ska i fortsättningen få prata med sina föräldrar en gång i veckan.

Det framgår av en dom i kammarrätten.

Socialnämnden i Ystad tvångsomhändertog fyra av familjens barn i augusti 2018. Bakom beslutet fanns en granskning som visade att inget av familjens barn hade gått i skola. Skolförvaltningen i Ystad hade lurats av en handling som bara visade på inköp av skolböcker och inte avsåg skolundervisning på distans.

Barnen har inte heller fått den sociala träning och omvårdnad som de borde ha fått, enligt socialnämnden men också de förvaltningsdomstolar som granskat ärendet.

HD/Sydsvenskan avslöjade förra året hela historien om de fem barnen. Avslöjandet ledde till att socialtjänsten men också Ystads skolförvaltning granskades, och fick kritik.

Två barn myndiga

Sedan dess har ett av de omhändertagna barnen blivit myndig och ska enligt uppgift flytta hem till föräldrarnas gård utanför Ystad. Det äldsta barnet var myndigt när polis och socialförvaltning kom till familjens avstyckade gård utanför Ystad. Där har familjen levt isolerade bakom höga häckar och staket.

Gradvis har föräldrarna tillåtits få mer kontakt med sina barn. Men socialnämnden i Ystad anser att det fortfarande finns tungt vägande skäl att barnen ska prata med föräldrarna i begränsad omfattning och enbart varannan vecka.

Men förvaltningsrätten ändrade på det beslutet efter att föräldrarna överklagat

Förvaltningsrätten i Malmö beslutade att två av barnen ska ha kontakt med på telefon med föräldrarna varje vecka, det yngsta barnet ska även i fortsättning enbart tala med föräldrarna varannan vecka. Samtalen övervakas av vuxna i de familjehem där barnen placerats.

Kammarrätten har nu fastställt förvaltningsrättens dom om utökat kontakt mellan föräldrarna och de tre barnen.