Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialen tar inget ansvar för Nisses död i alkoholism

Nisse Andrén och dottern Anne-Sophie Sriwong. Han avled trots att hon bett socialförvaltningen i Karlskrona att besluta om tvångsvård av honom eftersom hon ansåg att alkoholen var nära att ta hans liv.Foto: Privat
Nils-Erik "Nisse" Andrén blev alkoholiserad i slutet av 70-talet, enligt dottern. Han arbetade då som kock. I sin ungdom var han en skicklig simmare.Foto: Privat

Nils-Erik "Nisse" Andrén var gravt alkoholiserad när han avled 63 år gammal. Men han hade kunnat räddas från en alltför tidig död. Det anser dottern Ann-Sophie. 

Hon bad tre gånger socialen att ingripa. Ändå tilläts han fortsätta dricka.

Utredare som granskat Nisses död anser inte att han avled på grund av missförhållanden som är socialens ansvar.

Anne-Sophie Sriwong hade följt sin pappas alkoholism under många år. Vid ett tillfälle har han blivit tvångsomhändertagen.

– Den gången bodde han i Örebro och hämtades med ambulans, säger Anne-Sophie Sriwong.

Men varken tvångsvården då och ett stort antal behandlingar hjälpte. Nisse Andrén kunde helt enkelt inte sluta dricka alkohol.

 – Han sa att att han försökte ta sig ur drickande men varje gång han försökte hörde han inre röster och det klarade han inte av.  Han hade ångest. Han hade också väldigt svårt att möta sin allra närmaste anhöriga och erkänna att han hade ett problem och att han var ledsen för allt han orsakat, säger Anne-Sophie Sriwong.

Pappan bröts ned

Hennes uppfattning är att pappan inte enbart brottades med sin alkoholism utan också med psykiska besvär.

I augusti i år såg Ann-Sophie med egna ögon hur spriten och det ständiga drickandet var nära att en gång för alla bryta ned pappans redan svaga hälsa. 

Tre gånger på kort tid ringde hon till socialförvaltningen i Karlskrona och beskrev ingående hur pappans allmäntillstånd förvärrats.

Hon träffade honom några dagar innan polisen kontaktade henne den 30 augusti och berättade att pappan hittats död i sin soffa.

– Han kunde inte gå, han kunde inte resa på sig och befann sig väl i något delirium och pratade väldigt osammanhängande, säger Anne-Sophie Sriwong.

Foto: Privat

Ropade genom brevinkast

Sex dagar innan hans död hade hon gjort sin tredje anmälan till socialförvaltningen i hopp om att pappan skulle bli tvångsomhändertagen och intagen för vård.

Då gjorde tjänstemän vid socialförvaltningen hembesök hos Nisse Andrén. Han öppnade först efter att de ropat hans namn genom brevinkasten, skriver utredaren i sin rapport.

Lex Sara

Lex Sarah gäller inom socialtjänsten, i verksamheter enligt lagstiftningen om stöd och service till vissa funktionshindrade och vid Statens institutionsstyrelse.

 

Enligt bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänstlagen, SoL, och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska

 

anställda genast rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden till den som bedriver verksamheten

den som bedriver verksamheten utreda och avhjälpa eller undanröja det rapporterade missförhållandet utan dröjsmål

den som bedriver verksamheten, om det visar sig att missförhållandet är allvarligt, snarast anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Källa: Socialstyrelsen

Det mötet beskrivs helt annorlunda i tjänstemännens kortfattade anteckningar än Ann-Sophies eget möte med pappan. 

Socialtjänstemännen ansåg att Nisse Andrén var klar men "lullig" och han inte visade inga tecken på delirium. Lägenheten som varit ostädad när Ann-Sophie besökte honom var enligt socialtjänstemännen städad.

De ska också ha frågat om han ville följa med till beroendeenheten för att få hjälp. Det ska Nisse Andrén sagt nej till med motiveringen att han själv skulle försöka trappa ned sitt drickande.

Borde granskat hans akt

– Min pappa var ju känd hos socialförvaltningen. Handläggarna visste mycket väl vem han var. Jag anser att om de hade granskat hans akt ordentligt så borde de ha förstått att när en missbrukare säger "jag vill på behandling men inte just nu", det är samma sak som att säga att "jag ska sitta här och dricka lite till men ska åka in när jag är klar".

– Hur tänker man då. Jag förstår inte det, säger hon.

Den utredning som socialförvaltningen gjort efter att ha upprättat en egen Lex Sarah-anmälan kommer till fram till att det finns vissa brister. Handläggarna som haft kontakt med både henne och pappan borde till exempel ha gjort mer utförliga anteckningar om sina kontakter med både henne och pappan.

– Vi har inte tillräckliga rutiner för att det ska fungera så bra som vi vill, vilket också utredningen visar. Det kommer vi att jobba vidare med för att åtgärda, säger Claes Wiridén, chef på socialförvaltningen, till SVT Blekinge.

Men slutsatsen är att förvaltningen inte kan lastas för hans död. I utredningen står följande:

"Själva händelsen, att mannen avlider, bedöms därför inte gå att härleda till ett missförhållande enligt lex Sarah."

Ann-Sophie Sriwong har anmält socialförvaltningen i Karlskrona till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Den utredningen ska bli klar efter nyår.