Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialdemokraterna spelar in kampanjfilm – betalar inte lön

Luciano Astudillo, valledare för Socialdemokraterna i Malmö.Foto: Pressbild

Socialdemokraterna i Malmö söker personer som vill vara med i partiets kampanjfilm inför EU-valet.

Men ingen lön utbetalas. I stället bjuder partiet på mat och fika, vilket har fått skådespelaren Björn Sjöstrand att reagera kraftigt.

– Det är inte värdigt ett arbetarparti, säger han.

När den meriterade skådespelaren Björn Sjöstrand, 59, såg annonsen med rubriken ”Vill du bidra till vår EU-kampanj?” på statist.se blev han nyfiken.

Strax därefter blev han arg.

I annonsen står det att Socialdemokraterna i Malmö söker fyra personer för att spela in en kampanjfilm inför valet till Europaparlamentet.

Men jämte ordet ersättning skriver man bara ”mat/fika”.

– Socialdemokraterna, som ska vara ett arbetarparti och stå för rättvisa löner, vill ha folk till en kampanjfilm och erbjuder noll ersättning. Är det socialdemokrati? säger Björn Sjöstrand.

Skådespelaren Björn Sjöstrand, 59, har lång erfarenhet inom branschen och är upprörd över S-annonsen.Foto: Daniel Gual

”Det är inget jobb man ska utföra”

Skådespelaren säger att det inte är ovanligt med oavlönade arbeten i hans bransch, men den här gången reagerade han med tanke på avsändaren.

– Det är inte värdigt ett arbetarparti. Det är inte anständigt för ett parti som säger sig stå för rättvisa och skäliga löner. Jag blir förbannad.

Luciano Astudillo, som är valledare för Socialdemokraterna i Malmö, beskriver att det rör sig om en kampanjfilm som kommer att läggas ut på sociala medier. 

I annonsen skriver Socialdemokraterna att man söker fyra personer för att vara med i kampanjfilmen.Foto: Skärmdump

I det här fallet ska personerna som deltar i filmen läsa upp några meningar framför en kamera, berättar han.

– Det är inget jobb man ska utföra. Jag håller med honom, när man anlitar folk som ska göra ett jobb ska man också betala lön, säger Astudillo.

22 personer har sökt

Vad är det som gör att det inte är ett jobb? Personerna ska ändå komma dit och utföra ett uppdrag.

– Man ska läsa upp en text som vi redan skrivit och vi har redan fått in svar från 22 personer som skulle vilja ställa upp. Det tar kanske 30 sekunder till en minut var och spelas in med en mobilkamera. Man ska inte förstora upp det.

Astudillo understryker att personerna de söker inte ska vara kvalificerade skådespelare.

– Vi kände att vi behövde olika karaktärer. Den symboliska betalningen är att vi bjuder på mat och tilltugg. Jag förstår att det missuppfattas om man tolkar det som att det rör sig om en reklamfilm.

Ni skriver själva att det är en kampanjfilm.

– Jag skulle själv inte använda det ordet, det är snarare ett inlägg på Facebook. Om folk uppfattar att vi gjort något fel här så har vi inga problem att korrigera oss.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!