Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Socialdemokraterna och SD – jämnstora i Skåne

Resultatet redovisat på valmyndighetens hemsida vid 23.55 på söndagsnatten. Foto: Valmyndigheten
Trots turbulensen kring Peter Lundgrens misstänkta trakasserier gick SD framåt – inte minst i Sydsverige. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD fick 20,4 av de skånska rösterna, bara en halv procentenhet efter S. Foto: Valmyndigheten

I riket blir SD tredje största parti, trots en turbulent vecka.

Men i Skåne och Blekinge är framgångarna ännu större för partiet.

Nu är det bara tiondelar som skiljer SD och S.

Vid midnatt på söndagskvällen var 5977 av 6305 valdistrikt räknade. Enligt siffrorna från valmyndigheten stod det då klart att nästan precis lika många röstade på Sverigedemokraterna som Socialdemokraterna i EU-valet.

Vid den tidpunkten hade S 20,9 procent av de skånska rösterna medan SD hade 20,4 procent av rösterna – alltså en skillnad på en halv procentenhet. 

I så många som 19 av 33 kommuner blev Sverigedemokraterna det största partiet. Allra störst framgång hade SD i Bjuv med 37,9 procent av rösterna medan de hade minst framgång i Lund med 9,5 procent av rösterna. 

Även i några Blekingekommuner placerade sig S och SD på ungefär samma nivå. I Sölvesborg fick S 28,8 procent av rösterna, tätt följda av SD med 28,7. I Ronneby röstade 26 procent på S och 25,7 procent på SD.

I Blekinge som helhet är skillnaderna större – där fick S 27,7 procent vid den preliminära räkningen i natt, medan SD fick 22,6 procent.

S bäst i Bromölla

Socialdemokraterna blev största parti i Malmö, Lund, Burlöv, Ystad, Landskrona och Helsingborg. 

För S gick det bäst i Bromölla med 29,9 procent av rösterna och sämst Vellinge med 9,7 procent av rösterna.

Det tredje största partiet vid 23.55 var Moderaterna som då fått 18,2 procent av skåningarnas röster. 

Bäst för M gick det i Lomma med 29,3 procent medan det gick sämst i Bjuv där de bara fick 11 procent.

Även i senaste riksdagsvalet gick SD bättre i Sydsverige än i övriga landet. I tre kommuner har partiet fått posten som kommunstyrelsens ordförande. Cecilia Bladh in Zito styr i Hörby, Louise Erixon i Sölvesborg och Eric Berntsson i Bromölla.

– Min personliga förhoppning är att det blir en korköppnare, att det sätts i gång en ketchupeffekt bland andra kommuner som kan gå samma väg. Det här skickar en tydlig signal till väljarna, att till slut måste övriga partier lyssna, har Louise Erixon tidigare sagt till Kvällsposten.