Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bidragstagare ska göra skyddsmasker

I Växjö ska personer som har ekonomiskt bistånd eller försörjningsstöd sättas att tillverka skyddsutrustning till sjukvården.

– Det här är inte valfritt. Jag väntar mig att produktionen ska vara i gång redan den här veckan, säger Oliver Rosengren, M, ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

I Region Kronoberg som på så många andra ställen är det just nu svår brist på personlig skyddsutrustning för de sjukvårdsanställda.

Det är ytterst viktigt att de skyddas från droppsmitta – som kan komma från patienter som hostar eller nyser.

Maria Stockhaus visar det hemmagjorda visiret av så kallad OH-film, elastiskt band och en bit avstängningslist av skumgummi.
”Det här är inte valfritt”, säger Oliver Rosengren, M, ordförande i nämnden för arbete och välfärd i Växjö.Foto: PRIVAT

Oliver Rosengren, som är ordförande i Växjö kommuns nämnd för arbete och välfärd, läste i Dagens Nyheter hur problemet hanteras på Södersjukhuset i Stockholm.

– Där tillverkar sjukhuspersonalen skyddsutrustning i form av visir åt sig själva av overheadpapper, säger han.

– Jag tänker att vi ska göra samma sak i Växjö – men att arbetet ska utföras av personer i aktivering, arbetsmarknadsanställda och deltagare i daglig verksamhet.

Publicerar instruktionsfilm

Maria Stockhaus, som arbetar med innovation på Södersjukhuset, fick i uppdrag att inventera vad som kunde göras åt materielbristen.

– Vi hittade en film från Region Sörmland på SVT och utgick från den, säger hon.

– Nu har jag och mina kolleger utvecklat idén och ska lägga ut tydliga instruktioner för hur visiren ska tillverkas, en film och mallar att utgå från.

Södersjukhusets innovationsmedarbetare har till och med producerat en engelskspråkig version av instruktionspaketet.

– Det här är ett problem överallt. Kan vi hjälpa någon annan så gör vi det, säger Maria  Stockhaus.

Sjukvården i Region Kronoberg ska få välbehövlig hjälp med skyddsutrustning.Foto: CARL CARLERT / NYHETSBILDEN

Oliver Rosengren i Växjö anser att det är bättre att personalen inom sjukvården ägnar sig åt sina egentliga, viktiga arbetsuppgifter.

”Alla behöver hjälpas åt”

– Just nu är det en extraordinär situation och alla behöver hjälpas åt. Personer som tar emot bidrag kan avlasta vård och omsorg med att producera skyddsutrustning.

– Jag har haft överläggningar med regiondirektören och hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande och beslutet är förankrat, säger Oliver Rosengren.

Tre kategorier ska medverka i tillverkningen.

Personer i aktivering – som tar emot ekonomiskt bistånd eller försörjningsstöd – arbetsmarknadsanställda inom kommunen, och personer i daglig verksamhet.

– De som finns i daglig verksamhet kan själva bestämma om de vill delta i detta. För de andra är det inte valfritt, säger Oliver Rosengren.