Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sociala medier kan hetsa till ätstörningar

Man får tänka på vilket budskap man sänder ut när man lägger ut en bild på sig själv, säger Johanna Arogen som bloggar och föreläser om kroppsideal och hälsobudskap i sociala medier.
Kroppsbilderna i sociala medier påverkar mycket, speciellt om man är lite yngre och inte är riktigt vet vem man är än, säger Sofie Wannehag, kontaktperson i Frisk&Fri, Riksföreningen mot ätstörningar.
Träningsbloggaren Fanny Roethlisberger tycker det är viktigt att man sätter sina bilder i ett sammanhang om de läggs ut i sociala medier.

Att lägga ut kroppsfoton och träningsbilder på Instagram är populärt.

Men i värsta fall kan det hetsa andra till ätstörningar.

– Unga tjejer kan ta enorm skada av den här typen av bilder i sociala medier, säger Johanna Arogen, 36, som bloggar och föreläser om kroppsideal och hälsobudskap.

Trenden att lägga upp kroppsbilder i sociala medier som Facebook, Instagram eller Kik Messenger är stark bland yngre människor. Man vill uppdatera sitt liv, visa andra vad man håller på med och uppnått.

I grunden inget fel i det, menar bloggaren och chefredaktören för webbsidan livskick.nu, Johanna Arogen, som själv lidit av bulimi i många år men i dag är frisk.

– Klart man ska få visa upp sin kropp om man vill det och inte skämmas över att man är stolt över den. Problemet är att kropparna som visas upp är alltid i en viss form. Smal och vältränad är mallen, inte bara för en snygg kropp utan också en hälsosam kropp, vilket inte stämmer verkligheten. Det är inte magrutorna som avgör om man är hälsosam eller inte.

– Ingen vet hur den här personen med vältränad och muskulös kropp lever. Det finns en hel del ätstörningar inom fitnessvärlden till exempel.

Skapa dåligt samvete

Johanna vill inte skylla på sociala medier som roten till ätstörningar, men bilderna och uppdateringarna om tuffa träningspass kan skapa en känsla av dåligt samvete och mindervärde om man är mottaglig för det.

– Det finns en studie som visar att unga tjejer tar enorm skada av den här typen av bilder i sociala medier, mycket mer än vad traditionella medier kan påverka. Man påverkas mer om idealen kommer från personer man känner och litar på, än om de kommer från kändisar eller andra källor, säger Johanna Arogen.

Sofie Wannehag, 25, från Kristianstad, som är aktiv i Riksföreningen mot ätstörningar, håller med utifrån sina erfarenheter. Hon led av ätstörningar mellan 16 och 20 års ålder men fick proffshjälp på BUP och är i dag frisk.

– När jag var sjuk var inte sociala medier lika utvecklade. Då var det mer förstasidor i tidningar och löpsedlar man blev påverkad av. Nu är det både och, säger Sofie.

Hon har hållit i självhjälpsgrupper i Riksföreningen och då har bilderna på Instagram diskuterats.

– Det pratas mycket om hur man påverkas av kroppsbilder, att idealet oftast är att man ska vara smal, och att det är vanligt att man blir triggad av de här bilderna som läggs ut.

Försökte ta sitt liv

En tjej med erfarenhet av såväl ätstörningar som ett sjukligt förhållande till träning och mat är Fanny Roethlisberger, 22.Problemen började i 14-årsåldern och fortsatte i en destruktiv spiral som bland annat resulterade i självskadebeteende och ett självmordsförsök.

Hon tror att bilder på smala och vältränade kroppar i sociala medier kan påverka den som är sjuk negativt.

– Sociala medier kan vara jättebra, men det kan också stjälpa mer än hjälpa. Man kan ju som sjuk välja att följa sådant som inte är så bra för en.

I dag har Fanny en välbesökt tränings- och kostblogg och mår bra. Hon lägger själv ut träningsbilder, men försöker alltid göra det ansvarsfullt.

– När jag lägger ut saker försöker jag få det i ett sammanhang. Att det inte bara är en kroppsbild utan text till och någon slags poäng. Till exempel att man som sjuk kan se att det finns hopp och att det går att bli bättre.

Måste lyfta frågan

Ingen av tjejerna tror att en allmän uppmaning att sluta lägga ut kroppsbilder skulle leda till något.

– Det enda sättet är att lyfta frågan med vad det faktiskt gör. Många är inte medvetna om att det påverkar folk på det negativa sättet, tror Sofie Wannehag.

Johanna Arogen tycker alla som uppdaterar med kroppsbilder ska tänka till själva.

– Det går inte att banna alla bilder, utan det är något man som individ får ta ställnig till. Man får fundera på vilket budskap man sänder ut när man lägger upp en bild. Att inte kasta skam på människor som inte äter och tränar som man själv.

Det ska du tänka på som förälder.

* Att man som vuxen är en förebild, som inte klagar på sin kropp eller talar nedlåtande om en viss typ av mat.

* Berätta för barnet att alla ser olika ut, att hälsa inte bara handlar om vikt.

* Att en fitnesskropp inte är definitionen av hälsa.

* Att en viktnedgång ska börja med att man tar hand om kroppen och inte att man till varje pris ska gå ned de här kilona.

* Att det är OK att träna mycket och planera kost och övningar, men man ska kunna hoppa över träning eller äta kladdkaka utan att ha dåligt samvete. Får man det är det en varningssignal.

Källa: Johanna Arogen/Livskick.nu

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!