Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart premiär för Ystads superfärja

Katamaranen som ska föra skåningar till norra Tyskland på två och en halv timme.Foto: Tatiana Dyuvbanova / Alamy Stock Photo / Credit: Tatiana Dyuvbanova / Alamy Stock Photo

Snart bär det av över havet – premiärfesten för superfärjan mellan Ystad och Sassnitz närmar sig.

I torsdags anlände katamaranen till Tyskland. På måndag ska den göra sig hemmastadd med hamnen i Ystad.

Den prisbelönta färjan Skane Jet kommer föra passagerare från södra Skåne till norra Tyskland på lite drygt två och en halv timme.

En rutt som tidigare tog nästan dubbelt så lång tid. 

Den stora premiärfesten väntar den 17 september – med två avgångar om dagen i båda riktningar, torsdag till söndag. 

– Det är några mindre renoveringar som vi behöver göra och interiören ska snyggas till, säger Birte Dettmers, pressansvarig för det tyska rederiet FRS.

Ersätter anrika Kungslinjen 

Redan i torsdags anlände Skane Jet till den nordtyska ön Rügen. Regionstidningen Ostsee-Zeitung fanns på plats – liksom Sassnitz borgmästare Frank Kracht.

Borgmästaren mötte färjan med såväl glädje som sorg.

– Sorg eftersom katamaranen inte ersätter Kungslinjen, säger Frank Kracht, och syftar på den anrika färjelinje som föddes redan 1897 med ångbåt, som trafikerade sträckan mellan Trelleborg och Sassnitz.

Katamaranen som ska föra passagerare från Ystad till Sassnitz.Foto: John Peter Photography / Alamy Stock / https://www.alamy.com / Alamy Stock Photo / Credit

Plats för 700 passagerare 

Tanken är att Skane Jet ska anlända till Ystad hamn redan på måndag och göra ett första försök att lägga till. 

Därefter väntar avgångar fram till oktober – när linjen tar ett uppehåll fram till mars eller april. 

– Snabbheten innebär ytterligare en aktivitet för de besökare vi har som väljer att stanna i Ystad lite längre. Lika väl som man kan åka till Åhus, Skånes djurpark eller Köpenhamn kan man nu åka till Rügen över dagen, har Ystads trustchef Marie Holmström, tidigare berättat för Källsposten.

Skane Jet kommer ha plats för upp emot 700 passagerare och 210 fordon. 

– Vi tror på det turistmässiga värdet i den här linjen och den kommer stärka vår service till resenärerna genom att vi skapar den snabbaste förbindelsen mellan det europeiska fastlandet och Sverige, säger FRS:s vd Götz Becker, i ett pressmeddelande. 

TV: ”Ögonvittnen” fångar unga publiken

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!