Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart öppnar Kiviks marknad – med över 100 000 besökare

Ambulerande tivoli finns på plats på Kiviks marknad.Foto: ANDERS GRÖNLUND / KVP
800 knallar säljer sina prylar på marknaden.Foto: ANDERS GRÖNLUND / KVP

Nu är det dags för Kiviks marknad 2019 – störst och äldst i sitt slag.

15 och 16 juli väntas minst 100 000 besökare mingla runt på den anrika skånska marknaden.

– Vi räknade här, och det blir fyra kilometer knallar, säger marknadsgeneralen Dennis Nilsson.

Omkring 100 000 personer brukar besöka Kiviks marknad varje år. Det är den största marknaden i Sverige och den mest välbesökta.

På plats på marknadsområdet finns knallar som säljer allt från kuriosa till mat. Omkring 800 utställare är på plats.

– Det kan bli ännu fler, för jag har ett stort antal som ställt sig i kö de senaste dagarna, säger marknadsgeneralen Dennis Nilsson.

Besökarna bjuds också på underhållning och nöjen som William Arnes anrika motorcirkus, varietéer och attraktioner på ambulerande Axels tivoli. 

Nytt för i år är en cirkus på marknadsområdet som både uppträder och har prova-på-verksamhet för barn.

100 000 besökare brukar komma till Kiviks marknad, Sveriges Foto: ANDERS GRÖNLUND / KVP

Kiviks marknad 2019 – dessa datum gäller

Självklart finns det också serveringstält.

Marknaden startade år 1907 och har roat ortsbefolkning, besökare och turister sedan dess. I år är det alltså måndag 15 juli och tisdag 16 juli som gäller. Marknaden öppnar klockan 10 på förmiddagen och håller på till midnatt båda dagarna.

Under krigsåren var det ett uppehåll – men efter krigsslutet blev marknadspremiären desto festligare. Sveriges Radio rapporterar i ett minnesprogram om en särskild ”Sveriges längsta man, halmhattar, gycklare och musikanter”, och hur Lennart Hyland var på plats för att rapportera om det festliga eventet.

Under tidigare år har det funnits kritik mot att knallarna försvinner för tidigt på festivalens tredje dag – och har i år därför valt att komprimera innehållet till två dagar.

Dennis Nilsson har tidigare förklarat för Ystad Allehanda: 

 Vi har märkt att många knallar packar ihop och stänger på onsdagen för att de ska vidare, framför allt till Karlshamn och Östersjöfestivalen där. Därför intensifierar vi måndagen istället och ställer högre krav på knallarna att de ska ha öppet till minst klockan 22.

Axels tivoli finns med på Kiviks marknad.Foto: ANDERS GRÖNLUND / KVP

Camping i närheten av Kiviks marknad

Kivik är perfekt för camping, om man vill stanna flera dagar eller göra andra utflykter i området. Kiviks familjecamping har öppet året om.