Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sölvesborgs elever drogtestas frivilligt

Fakta om vilket stöd som erbjuds.
Frivilliga drogtester blir verklighet för högstadieeleverna i Sölvesborg.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Kith Mårtensson (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Sölvesborg.
Foto: André Julinder
Jörgen Englin (S), gruppledare för oppositionen i Sölvesborg.
Foto: Privat

I Sölvesborg får högstadieeleverna möjlighet att tacka ja eller nej till drogtester. På onsdagen sa politikerna ja till ett kontroversiellt förslag från koalitionen Samstyret.

– Vad händer med eleven som säger nej till ett drogtest? undrar Jörgen Englin (S), gruppledare för oppositionen i Sölvesborg.

På onsdagseftermiddagen tog politikerna i Sölvesborg beslutet att införa frivilliga drogtester på kommunens högstadieskolor, vilket P4 Blekinge också skrivit om.

Elever i årskurs åtta och nio kommer att slumpmässigt och frivilligt drogtestas från och med höstterminen 2020.

Bakom förslaget står koalitionen Samstyret som består av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna samt Sölvesborg och Listerpartiet.

För Samstyret är drogtester ett sätt att skrämma elever från att använda knark.

– Vi vill välja ut klasser slumpmässigt och skolsköterskan får testa dem. Det skapar som jag ser det ett incitament för elever att kunna våga säga nej till knark när man vet att man blir kollad, säger Kith Mårtensson (M) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sölvesborg till P4 Blekinge.

Jörgen Englin (S), gruppledare för oppositionen i Sölvesborg.
Foto: Privat

Frivilliga drogtester

Jörgen Englin (S) är gruppledare för oppositionen i Sölvesborg och är kritisk till förslaget, han tror inte att drogproblem är större i Sölvesborg än någon annanstans.

– Det borde inte vara skolans uppgift att genomföra drogtester på elever, skolor har andra saker att göra och gör redan mycket preventionsarbete, säger han.

Jörgen Englin (S) tror att grupptryck och elevers beroendeställning till skolan kan ha inflytande på elevernas frivillighet.

– Det gäller också att tydliggöra vad frivilliga drogtester innebär. Vad händer med eleven som tackar nej till ett drogtest? Dessutom sätter vi en stämpel på eleven som testas positivt vilket kan följa den under lång tid, säger han.

Hur testet skulle genomföras är ingenting som barn- och utbildningsnämnden än har fastslagit, förutom att det skulle bli skolsköterskans uppgift.

Förslaget om frivilliga drogtester på elever är en av de 220 punkterna som Samstyret tog fram med politik som de vill genomföra under nuvarande mandatperioden.

Ladda ner appen!
Foto: KvP

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!